2016. augusztus 2., kedd

Izraeli táncosok Budapesten 2016. szeptember 13. és 22. között az L1danceFest 2016 – 15 év! rendezvényen

Izrael Állam Nagykövetségének támogatásával szeptemberben Magyarországra érkezik Nadar Rosano, Tami Lebovits, Uri Shafir és Lilach Orenstein (a Machol Salem Dance House képviseletében) az L1danceDest-re.
Az L1 Egyesület 2016-ban 15. alkalommal szervezi meg éves kiemelt eseményét az L1danceFest-et, benne 3 napos szimpózium, 3 napos workshop blokk, 1 designer együttműködés és 3 napos showcase program.
A 2002. óta létező fesztivál a kezdeti időkben csak egy-egy nap erejéig fogadott nemzetközi vendéget, majd folyamatosan hívott meg egyre több külföldi művészet. Az elmúlt években igazi nemzetközi táncfesztivállá nőtte ki magát.

NADAR ROSANO: RED BELT

 Szeptember 22. (csütörtök)
19:00 NTSZ–Marczi Közösségi Tér showcase program 3 (max. 15’ darabok estje)
 Koreográfus, előadó: Nadar Rosano
Zene: Raime-Passed over Trail, Bach-Goldberg Variations, Aria Da capo
Hang design: Roy Hasson
Jelmez: Nadar Rosano
Próba vezető: Yochai Ginton
Dramaturg: Elena Chatzidaki

Ezt a művet az emberi tapasztalatokat felépítő élő és halott pillanatok felismerése és azok érzékelése utáni vágy jellemzi. Ez a vizsgálódás a testünkön lévő külső réteg, a bőr elemi tapasztalásánál kezdődik.
Elsődleges tapasztalásunkat az érzékeink, főleg az érintés vezérli. Ez nem csak a környezettel való kezdeti kapcsolódást jelenti, hanem, hogy bőrünk körvonalazza meg azt a határt is, ami az én és a környezet között van, megkülönbözteti az ént és a nem-ént. A bőr a legalapvetőbb értelemben beborítékolja az ént, ahogy az autisztikus–kontagiózus pozíció (Ogden, 1986) során érezhető zavaroknál, az alapvető érzékelési módok tovább visznek a konkrét vagy metaforikus értelemben vett elveszés és behatároltság formáihoz. Ez a darab a pszichikai összetételünk primordiális, nyelv előtti rétegeibe kísérel behatolni, oda, ahol lét-érzékelésünk vagy a határvonalak hiánya, a folytonosság vagy a szétszóródás, vitalitás vagy stagnálás formálódik meg.

Nadar Rosano táncos, független koreográfus. Jelenleg Tel-Aviv városában él. Munkáit bemutatták Izraelben, Spanyolországban, Litvániában, Cipruson, Franciaországban, Koreában, Portugáliában, Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, Bulgáriában, Szerbiában, Romániában, Csehországban, Svájcban és az Egyesült Államokban.

Díjak és ösztöndíjak:
Hannover Dance Competion, második helyezés, 2007
Düsseldorf Choreography Competition, második helyezés, 2007
Danish Art Foundation Ballet Master Albert Gaubier's, ösztöndíj, 2010 és 2013
NO BALLET Choreography Competition Ludwigshafen, Németország, harmadik helyezés, 2013
Foundation for a Foreign Choreographer-Polish Dance Department, Adam Mickiewicz Díj, 2014
CONDER Dance Festival Phoenix Arizona, USA, támogatás egy új szóló darab elkészítésére
Pride Festival, Prague Municipality, Israeli Embassy, támogatás egy új alkotás elkészítésére, 2015
Ministry of Culture-Dance Department, koreográfusi díj és ösztöndíj, 2015

Workshop
TAMI LEBOVITS: TEMPORARY COIRS
Szeptember 18. (vasárnap)
16:30-18:30 Trafó Stúdió
A workshopon audio-kinetikus szobrokat fogunk formázni. Ehhez a testünket, mint mechanizmusok szövedékét fogjuk használni. A testünkből, mint receptorból, és mint a nesz, a hang, a zeneiség forrásából fogunk táplálkozni. Repetitív ritmusokat és hangzó mintázatokat használva újra- csoportosítjuk, újra- társítjuk és újra- formázzuk (vagy megreformáljuk) a testüket mint szólistát, az egészen, a csoporton, a törzsön belül.

Tami Lebovits Tel-Avivban született, él és alkot.
A jeruzsálemi School of Visual Theater-ben végzett 2007-ben, 2009. és 2012. között pedig az Anat Danieli nevéhez köthető Choreography Kelim kezdeményezésnek volt a hallgatója.
Tami 2014-ben készítette Found Objects című munkáját, melyet a Curtain Up Festivalon mutattak be, This Is Europe projektjének premierjét pedig a Mandel Centerben tartották, és a Diver Festival keretein belül a Tel Aviv Museum falain belül is előadták.
Ugyanebben az évben a Seminar Hakibutzim College-al is együttműködött, és elkészítette Several című munkáját a Dance Theater Ensemble számára.
2012-ben Asaf Aharonsonnal való közös munkájuk eredménye a God is Measuring the World with a Compass, mely egy vizuális biográfia asszociatív színpadi történésekkel, amit a jeruzsálemi Machol Shalem Festival-on mutatták be. 2011-es Tami Lessons in Binding and Government című előadását a jeruzsálemi New Dance fesztiválra készítette. Ez a duett a nyelvi tudás és a testi ismeret fogalmaival foglalkozik.
Tami számos alkotóval dolgozott már együtt a táncművészet és az előadóművészet területéről. 2015-ben résztvevője a Non Tropo or- The School for Weather Guy Gutman-féle (The Israeli Lottery) kooperációjának. 2014-ben fellépett Guy Gutman Eleison-jában a Tel Aviv Museum Library-ben, valamint a Games Projectben.
Közreműködött ezenkívül Anat Danieli Repetitions of Parts of Me című darabjában, melyet a Bat-Yam Museumban készítettek, és melyet jelenleg a Tel Aviv Museumban játszanak.
2010-ben Tami feltűnt Iris Erez Homesick-jében, ezt a Curtain Up Festivalon mutatták be. 2007-től kezdve résztvevője az Ensemble 209 munkafolyamatainak is, Tamar Raban direktóriuma alatt. Részt vett továbbá Tamar Raban és Guy Gutman Old Wive's Tales (2006), valamint az Amplifier (2008), Remix: House of Bernarda Alba (2010) Guy Gutman munkákban.

2012-ben nagydíjat kapott a The Rabinovich Foundationtől, valamint a The Israeli Lottery-től God is Measuring the World with a Compass című munkájáért. 2006-ban Tami elnyerte az America-Israel díjat is Taninim című produkciójáért.

Tami jelmeztervezőként is tevékenykedik, és egyéb munkái közötti szünetekben a következő alkotásokhoz készített eddig kosztümöket: Climax, First Body Many - Iris Erez (2013), Bus Stop - Visual Theater Ensemble (2011), Small Vacation Nava Frenkel, Aco Festival (2008), Two girls burst into tears - Shani Tamari (2008).


URI SHAFIR: THE KOLOKLUM
Szeptember 20. (kedd)
19:00 MU Színház showcase program 1 (max 15’ darabok estje)
Koreográfus, előadó: Uri Shafir
Zene: Samuel Barber
Művészeti tanácsadó: Sahar Azimi

Első díjat nyert a 2015-ös MASH International Choreography Competition rendezvényen, Machol Shalem, Jeruzsálem.
A Koloklum egy abszurd léthelyzetet bemutató szóló, melyben a vágy, hogy mindent akarunk, és mindenki akarunk lenni, a tehetetlenséggel találkozik.
A Koloklum (Kol-O-Klum, Mindent-vagy-Semmit héberül) egy olyan fizikai állapot, melyben a test egyszerre van jelen mindenütt és sehol. Képes minden kifejezhetőt kifejezni, még a „semmit” is. Megtalálja a táncot, mely a lehetetlen határára ér, eléri a fenségest, a vágyott mozdulatot, és mégis evilági, földi, profán marad.
A Koloklum jelentésgazdagságra törekszik, arra, hogy valamit tisztán és világosan megfogalmazzon – ugyanakkor arra is, hogy magát örökre eltörölje, megsemmisítse.

Uri Shafir koreográfus és előadóművész. A MASPA-n (kibbutz Ga'aton tánc workshop) szerezte végzettségét. Táncosként az Ensemble Batsheva Dance Company tagja volt, dolgozott többek között Yasmeen Godder, Niv Sheinfeld & Oren Laor, Dana Ruttenberg, Maya Levy, Guy Gutman, Dafi Eltabeb alkotókkal. Saját munkáit 2009 óta készíti, és olyan különböző platformokon mutatja be őket, mint az izraeli Curtain Up, Hazira, Macholohet és Intimadance vagy éppen az L1danceFest (Magyarország). Uri Gaga oktatóként is tevékenykedik (a Gaga Ohad Naharin mozdulatnyelve), és szerte a világban tart workshopokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése