A
zsidó vallásnak megfelelően szombaton tilos a sütés-főzés. Ennek a tilalomnak
az áthidalása hívta életre a sóletfőzést. A sóletet még szombat bejövetele előtt
elkezdik sütni és egy egész éjszakán át történő sütést követően, szombat
délben, ebédre szolgálják fel. Régen a vallási szabályok megtartása
mellet így kerülhetett meleg étel a vallásos családok asztalára. Ma már az
időzíthető melegítő platnik használatával nem okoz gondot, hogy melegen
tartsuk az ételt szombatra, de a sólet továbbra is fontos része a hagyományos
zsidó étkezésnek. Aki már kóstolt, egy egész éjszakán át sült sóletet az egyet
érthet velem abban, hogy az egyébként egyszerű alapanyagokból, babból,
krumpliból, főt tojásból, gersliből, marhahúsból esetleg velős csontból álló egytálételben
ezek az összetevők egy semmihez nem hasonlítható csodás egységet
alkotnak.
A
Jeruzsálemi Hamim a sóletnek egy askenáz-szfárádi keverék verziója azzal a különbséggel,
hogy a bab tetejére kerül egy kis kalács, hogy sűrűbb állagú legyen a sólet.
Az
iraki tbeet, rizzsel töltött kissé zsírosabb csirkecombokból készül, amit még
több rizzsel fednek le és sütnek egy egész éjjelen át.
A
sólet Szefàrd változata a csirkéből es makaróniból készült egytálétel. A hosszú
sütési idő ezt a két egyszerű összetevőt valami teljesen újjá
varázsolja.
A
klasszikus húsos receptek mellet a sólet vegetáriánus verziója is igen finom,
csak egyszerűen ki kell hagyni a receptből a húst így a vegetáriánusok se
maradnak ki e csodás, szombati ételről.
Shabat
Shalom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése