2018. november 6., kedd

Izraeli filmek a Verzió Emberjogi Filmfesztiválon


Izraeli filmek a Verzió Emberjogi Filmfesztiválon


Idén két jelentős dokumentumfilme kerül bemutatásra a Verzió Emberjogi Fesztiválon.
Az idei film fesztivál központi témája a poszt-igazság. A szervezők olyan filmeket gyűjtöttek össze, melyek azt vizsgálják, hogy milyen mértékben lehet elkülöníteni a tényeket a véleményektől egy olyan audiovizuális világban, ahol,az amit látunk csupán látszat? Hogyan értelmezhető a múlt és a jelen képek segítségével? Milyen referenciapontokat használjunk a dolgok józan megítéléséhez? A bemutatott dokumemntum filmek szembesítik a nézőket azzal, hányféle módon lehet a mozivásznon megragadni a valóságot.



A fesztivál keretein belül kerül először bemutatása Magyarországon egy fiatal izraeli rendező, Adam Weingrod filmje, A Sziget. A film bepillantást ad a St. Louis French Hospital színes ember-mozaikjába. A végstádiumos betegek hospice-a Kelet- és Nyugat-Jeruzsálem feszültségekkel teli határán fekszik, az Óváros fala tövében. A rendező két évet töltött a páciensekkel és a gondozókkal beszélgetve, megismerve életük történéseit. A film érzékenyen ragadja meg az életben maradók és a kórházból utolsó útjukra indulók humoros, gyengéd, vagy szomorú pillanatait.

A filmet november 7-én 20:30-kor vetítik a Toldiban.





A fesztivál másik izraeli filmje, Rana Abu Fraiha Anyámat követve című filmje. A rendezőnő muszlim édesanyjának utolsó kívánsága, hogy a helyi temetőben temessék el.Omer, egy zsidó lakosú, izraeli kisváros, ahova a család húsz évvel korábban költözött. A problémák ott kezdődnek, hogy Omer zsidó temetőjében még nem volt soha muszlim temetés. Az eset kapcsán a család meghasonul önmagával az identitás, a valahová tartozás, női lét és az otthon mibenléte dilemmáival szembesülve.

A filmet november 7-én 16:30-kor vetítik a Toldiban. 



 A fesztiválról bővebben a http://www.verzio.org/hu - olvashattok. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése