2019. október 20., vasárnap

Az esős évszak hivatalosan ma kezdődik Izraelben

Szukkot, a sátoros ünnep ma este ér véget. Ezt a napot, hosana rabának is nevezik, amikor a liturgiában a leghansúlyosabb részt az esőért és a jó termésért való imák teszik ki. Bizonyos közosségekben ilyenkor a lulávval, egy érdekes táncot is járnak az imák kantálásakor. Megcsapkodják a csokrokkal földet, hogy termékenyebb legyen. Erre találunk utalást Victoria Hanna, izraeli énekesnő hosana interpretációjának videóklipjében. 


Nem csoda hogy az esőért való könyörgés fontos eleme a nagyünnepi liturgiának. Izrael és térsége rendkivül szegény természetes vízforrásokban. Fontos az imákba vetett hit de az izraeliek nem bíznak semmit a véletlenre. Rengeteg pénzt és kuitatást invesztálnak abba, hogy mindig egy lépéssel járjanak a térség vízkrízise előtt. Izraelben ugyanis az utóbbi években az októbertől márciusig tartó esős évszak jelentósen lerövidült, pár hétnyi heves esős napra. A Kineret-tó vízszintje folyamatosan apad és minden idők legalacsonyabb vízállásához közeledik. Galilea vízforrásai már nem bitoztosítanak elégendő vízellátást az ország számára. Annyira száraz lett az időjárás, hogy már az esős évszakban is öntözésre van szükség, ami komoly terhet jelent. 


2005 óta Izraelben a tengervíz sótalanítása és a szennyvíz újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik az ország vízgazdálkodásában. Az öntözés 31%-a újrahasznosított víz. A lakossági vízellátás mintegy 60%-a származik sótalanított tengervízből. Sótalanító üzemek folyamatos működésbe helyezésével Izrael célja, hogy 2030-tól a Kineret-tó egyre fogyó vizét is utánpótolják sótalanított tengervízzel. 

Ashkeloni víz sótalanító üzem 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése