2019. november 27., szerda

Elhunyt Dan Reisinger - Izrael egyik legnagyobb hatású, magyar származású grafikusa

Dan Reisinger munkái nélkül, ami izraeli grafika, és vizuális kultúra nem lenne az, ami. Művészete együtt fejlődött az országgal. Olyan cégeknek tervezett időtálló arculatot, mint az El-Al légitársaság, a Delek, gázkereskedelmi vállalat, a Habima színház vagy a Teva gyógyszergyár. Igazán, azonban a plakát volt az ő területe. Ikonikus politikai, reklám poszterei a mai napig nagy hatással bírnak.. Leghíresebb képe talán a Szovjetúnió zsidóságának szabad kivándorlást követelő plakátja, az 1956-os, magyarországi események kapcsán megalkotott grafikája vagy az El-Al számára készített poszter kampány. Reisinger volt Izrael történelmében az első grafikus, akit Izrael-díjjal tüntettek ki 1998-ban.


2005-ben, 70. születésnapja alkalmából, emlékműkiállítást szervezett munkáiból a Magyar Iparművészeti Múzeum, mintegy 110 grafikát és több arculatot bemutatva. Egy évvel korábban pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is. Reisinger a MOME tiszteletbeli tanára volt, illetve aktív és megbecsült tagja volt a Magyar Plakát Társaságnak. 

Budapesten, az ő tervei alapján készült el, a Teleki téren felállított, munkaszolgálatosknak emléket adó szobor csoport. 
Reisinger 1934-ben, a mai Jugoszlávia területén lévő, magyarok lakta Magyarkanizsén született. A holokauszt során elvesztette családja jelentős részét és édesanyjával, nevelőapjával 1949-ben Izraelbe költözött. Itt, hogy eltartsa családját, szobafestőként dolgozott, télen, amikor nem volt munka, magának rajzolt. 16 évesen, legfiatalabb festő tanoncként került be a Betzalel Akadémiára, majd később Londonban folytatta tanulmányait. Anglában, az egyetem alatt tervezett a Postának és a BBC-nek is. A kiállításairól, munkáiról szóló könyvek polcokat töltenek meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése