2020. augusztus 13., csütörtök

Hallottál már lzrael legkülönlegesebb eskövői hagyományáról?

 


A mizrahi zsidók - akik Észak-Afrikából vándoroltak a közel-keleti országokba - hagyományosan egy különleges henna-szertartással áldják meg az esküvő előtt álló menyasszonyt és a vőlegényt.

A legelső ismert feljegyzések a hennáról már több mint ötezer évesek és az ókori Egyiptomból származnak.

Annak ellenére, hogy korábban a henna a megkülönböztetés jele volt, ma már büszke nemzeti örökség mindazoknak, akik a mizrahi közösséghez tartoznak.

Noam Sienna zsidó henna szakértő szerint a hennát hagyományosan sok mindenre használják: népi gyógyszerként különböző bőrbetegségekre, hajfestésre, köröm és szövet festésre, valamint ünnepek alkalmából gyakran festik fel a zsidók.

 

 

A ceremónia

A henna ceremónia fő célja, hogy a menyasszonyt és a vőlegényt megáldják jószerencsével, egészséggel és termékenységgel. A rituálék azonban különbözhetnek, függően a család etnikai hátterétől.

A jemeni zsidóknál például az a szokás, hogy az édesanyák és a nagymamák friss tojással köröznek a jegyespár feje felett, ezzel is elősegítve a termékeny jövőt. A rossz elűzése érdekében legtöbbször sadab -ot (gyógynövény) és néha hagymát is tesznek a menyasszony fejére.  

A marokkói zsidóknál a hagyomány szerint a család egyik tagja - akit korábban ért valami szerencse az életben – festi fel a jegyespár kezére az ünnepi hennát, majd ezt követően a család többi tagjának is. A későbbiekben kerül sor az ajándékozó ceremóniára, ahol az édesanyák egy-egy ékszert ajándékoznak a jövőbeni unokájuk számára. A legtöbbször ez egy aranykarkötő, amit tovább örökítenek a nemzedékek során.

Ami minden henna ünnepségben közös, az a tánc és a zene a család szülőföldjéről, legyen az Marokkó, Jemen, Irak vagy India.

 

 

Az öltözet

A legszembetűnőbb dolog ezeken az ünnepségeken az a menyasszony öltözete. A jemeni zsidóknál a menyasszony egy hatalmas fejdíszt visel, amely a feje fölött tornyosul és csillog, népi nevén tashbuklulu. Ezt az esküvő során egy kisebb fejdíszre, a gargush-ra cseréli. Karja és ujjai tele vannak ékszerekkel, egészek könyékig. Ruháját tekintve pedig díszes köpenyt visel. Ezek az ünnepi öltözékek olykor 10 kilogrammot is nyomhatnak, ami egyrészről a házasság terhét szimbolizálja, másrészről pedig egy új kapcsolat szépségét.

A vőlegény hagyományosan mintázott kalapot és galabiya-t, azaz egy nagy köpenyt visel.

 

Forrás: Culture trip 

Képek: Mor Segal 

1 megjegyzés: