2021. november 5., péntek

Babiloni zsidóság - egy összetört álom

 November 5-én nyílik az Irakból elmenekült zsidók történetéről szóló kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben, Babiloni zsidóság, egy összetört álom címmel. A kiállítás bepillantást enged egy olyan történelmi eseményre, amelyről kevés szó esik annak ellenére, hogy igen fontos és meghatározó Izrael életében.


A 20. század elején Irakból elmenekülni kényszerült zsidók története a mai napig nem igazán ismert a nyugati világ számra. Az Izraeli Kulturális Intézetben most bemutatásra kerülő kiállítás több korszakon átívelve mutatja be az iraki zsidók történetét a talmudi kortól, a 20-század közepéig.

Babilonba, a zsidóság időszámításunk kezdete előtt, az 5. és 6. század között érkezett, majd ezt követően hosszú ideig virágzott a zsidó kultúra és tudomány a mai Irak területén. A Tigris és Eufrátesz folyók közötti térségében élő zsidók álma és célja a zsidó-arab békés együttélés volt. Ez az elképzelés 1850-1940 között megvalósulni látszott. A helyi zsidó lakosság megbecsült részévé vált az iraki társadalomnak. Bizottságokat hozhattak létre, intézményeket állíthattak fel. A zsidó kultúra is szárnyakat kapott– többek között, a helyi zsidó zenészek lettek az iraki kortárs zene úttörői.


 

Az integrációról és békés együttélésről szőtt álom azonban 1941-ben szertefoszlott, amikor is az ország fővárosában erőszakos pogromok indultak, melyeknek az 1950-es évek elején a helyi zsidók kimenekítését célzó Ezra, Nehemiás akció vetett véget. 1941-1952 között babiloni zsidók 95%-a kényszerült elhagyni szülőföldjét. Többségük Izraelben talált új hazát, ahova magukkal vitték kevert kultúrájukat.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése