2017. március 3., péntek

Elhunyt David Rubinger, Izrael történelmének krónikása


A fotóművész 1924-ben született Bécsben Dietrich Rubinger néven. Tizenöt évesen menekült el Ausztriából a nácik elől és egy Kibutzban telepedett le. A második világháborúban a brit hadsereg Zsidó Brigádjában harcolt a fasiszták és szövetségeseik ellen. Az akkor alakult Zsidó Brigád tagjakén sok zsidó Palesztinába csempészésében segédkezett. Elmesélése szerint 1945-ben búcsúajándékként kapta Francia barátnőjétől az első fényképezőgépét és attól pillanattól vált menthetetlenül a fotóművészet rabjává.  1946-ban 200 darab cigarettáért és egy kiló kávéért vette első Leica gépét. Ugyanebben az évben névházasságot kötött Anni Reisler-el abból a célból, hogy így szöktesse ki Őt Németországból, Palesztinába. A névházasságból azonban szerelem lett és Jeruzsálemben letelepedve 2 gyermekük született Tamar és Amnon. 1951-től dolgozott fotóriporterként és olyan neves magazinok részére készített képeket, mint a Time vagy Life. Rubinger elkísérte az izraeli katonákat a háborúkba, túszmentő akciókra és Izrael történetének hű krónikásaként megörökítette a történelmi pillanatokat az utókor számára. 

Legismertebb képe az 1967-es háború azon pillanatáról készült, amikor a katonák először értek a Nyugati falhoz. Rubinger állítása szerint a körülmény, ahogy és amikor készült a kép, tette azt ikonikussá.



Hosszú karrierje során több mint félmillió képet készített és 1997-ben Izrael-díjjal, az ország legjelentősebb kitüntetésével ismerték el munkásságát.  






David Rubinger 92 évesen, otthonában, szerető családja  körében hunyt el. 
















Forrás: https://www.nytimes.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése