2017. március 10., péntek

Vidám Purimot mindenkinek!

Március 12-én Purimot vagyis a zsidók csodálatos megmenekülését ünnepeljük a teljes kiirtástól, melyet a Perzsa birodalom nagyhatalmú tisztségviselője, Hámán tervelt ki. Purim történetét Eszter könyve meséli el. Az időszámítás előtt 450 körül játszódó történetből kiderül, hogy a perzsa Hámán gyűlölte a zsidókat, és meggyőzte a királyt, hogy adjon ki egy a zsidók kiirtását engedélyező rendeletet, azonban a  zsidó származású Eszter királyné és nagybátyja Mordecháj sikeresesen meghiúsította a tervét.


Eszter könyvét az ünnep alatt 2 szer  szokás felolvasni.  Egyszer az ünnep bejövetele után (március 11-én este) illetve az ünnep délelőttjén (márc. 12-én).  A felolvasás közben , a  gyerekek legnagyobb örömére, szokás , kereplőkkel, sípokkal nagy zajt csapni, minden alkalommal amikor a történetben meghalljuk Hámánnak, a gonosz tisztségviselőnek a nevét.






Purimkor a Megila (Eszter könyve) felolvasásán kívül szokás még a barátoknak, ismerősöknek ételajándékot küldeni, illetve a szegényeknek adományt adni és jelmezbe öltözni.  Purim egy igazán boldog ünnep sok vidámsággal, finom ételekkel, olvasással.




Izraelben ez az ünnep vallásos és a nem vallásos családok számára is egyike a legnagyobb eseményeknek. Utcabálok, fesztiválok, gyerekrendezvények, várják az az érdeklődőket egész nap. Ez az egyetlen ünnnep amikor akár a mértéktelen ivás is megengedettt és ezzel a lehetőséggel sokan élnek is ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése