2019. január 16., szerda

100 éves Izrael magyar hangja, az Új Kelet

Idén ünnepli fennálásának 100. évfordulóját az Új Kelet havilap, Izrael egyetlen magyarnyelvű, nyomtatott sajtóterméke. A lap legendás múltjáról és izgalmas jelenéről mesél a január 16-án, este 7-kor nyíló kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben. 


Grafika: Horváth Nehab Katalin

Az újság első lapszáma 1918. december 19-én jelent meg Kolozsvárott, Marton Ernő főszerkesztésében. A lap erőteljesen cionista beálítottságú volt, kezdetben heti rendszerességgel került kiadásra. 1920-tól, az 1940-es betiltásáig mint napilap jelenik meg az EZSNSZ – Erdélyi Zsidó Nemzeti Szövetség –, majd a Zsidó Párt sajtóorgánumaként.
A lapot 1940-ben, Erdély Mgyarországhoz történő visszacsatolása után, az akkor hatályban lévő magyaroszági törvények fényében betiltják. 

Gidó Attila könyvének címlapján az Új Keletet olvassa
 a zilahi Später család egyik tagja.
A kép 1940. március 11-én készült.
1948-ban indul újra Izraelben, ahol Marton Ernő és viszi továbbra is az újság vezetését. Barátaival együtt, a holokauszt elől Palesztinába, majd Izraelbe vándorolt magyar nyelvű zsidóságnak az új élet és új haza utáni vágyát és lelkesedését képviselte az újság hasábjain.

Az Új Kelet, az 1960-as években élte fénykorát. Az akkoriban kritikus hangvételű, baloldai lap, eladott példányszámban felülmúlta a legnépszerűbb izraeli lapokat - a Maarivot és a Yediot Aharonot-ot. Tudósítói a világ jelentős városaiból küldték cikkeiket Tel-Avivba. Az Új Keletnél kezdte újságíró karrierjét többek között Efraim Kishon és Tomi Lapid is. 

Új főszerkesztő - régi újság
Vadász Éva az Új Kelet
Foto: Új Kelet
Az évek során, a magyar ajkú, izraeli zsidóság számának csökkenésével, visszaesett a lap olvasottsága, kritikus hangja elhalt. Az egykor zajos vitákkal teli szerkesztőség kiürült, nyelvezete megkopott és inkább számított egyfajta folklórisztikus dokumentációnak, mintsem informatív sajtónak. A 2000-es évek elejére a lap az eladás és a megszűnés szélére sodródott, mígnem 2015-ben tulajdonosai bejelentették az eladását. Ez azonban nem a lap megszűnését, hanem izgalmakkal teli átalakulást hozta magával. 

2016-ban a hetilapból havilap lett, Steiner Kristóf és Vadász Éva főszerkesztésében. 2016. decemberétől az új vezetés pedig teljesen átvette a lapkiadással és szerkesztéssel kapcsolatos összes jogot és feladatot.

Az újság jelenleg 1000 példányszámban jelenik meg, mind arculatában, mind nyelvében dinamikus tartalmakkal. A lap - múltjával ellentétben - jelenleg semmilyen politikai ideológiát nem követ, a mai Izraelben történő érdekes történeteket, eseményeket közvetíti olvasói felé, legyen szó politikáról, életmódról, tudományról, sportról, művészetről, gasztronómiáról. 

A szerkesztők komoly magyar kulturális hub-ot alakítottak ki a szerkesztőség körül. Grafikusai: Hotváth Nehab Katalin, Lou Kiss és Zsófia Perger. Képszerkesztő: Salamon Sára, a fotókat Kallos Bea, többszörös sajtófotó díjas fotóriporter készíti. A szerzők és a szerkesztők önkéntes munkát végeznek, - a legutóbb megjelent ünnepi lapszámuk, egy 80 oldalas, színes, ünnepi magazin lett. 

Fotó: Salamon Sára, Új Kelet

Ha valaki online szeretné követni a megújult újság tartalmait, a cikkek jelentős részét megtalálja a https://ujkelet.com és a https://izraelinfo.com/ oldalakon. 


Boldog születésnapot Új Kelet! Bis 220!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése