2019. december 13., péntek

Ajándékozz izraeli kultúrát hanukarácsonyra!

Kultúrát nem csak adni jó, hanem kapni is, ajándék ajánlókant most a 2020. első félévében hazánkba látogató izraeli előadókkal és formációkkal folytatjuk. Szerencsére, az ünnepi időszaknak köszönhetően, már sok szervező nyilvánossá tette a következő évi programjait. A mostani listába azokat az előadásokat vettük be, amikre már tudtok jegyet venni. Sok szuper fellépő érkezik majd, főleg a jazz szcénából, de lesz kortárs tánc, indie-pop is. Jó böngészést!


Az egyik legizgalmasabb izraeli programsorozat 2020-ban, a BMC Opus Jazz Club által szervezett Izraeli Jazztavasz lesz, amire már most érdemes asztalt foglalniuk azoknak, akik szeretik ezt a zenei műfajt. Az öt előadásból álló koncertsorozatot Liran Donin 1000 Boats formációja nyitja majd február 5-én. Az izraeli származású, nagybőgös, basszusgitáros Donin 2017-ben megalapított izgalmas  együttese, a világszínvonalú zenészekből álló 1000 Boats, a Cavalo Records kiadásában jelentette meg 8 Songs című lemezét, melyet a The Guardian a 2018-as év legjobb 10 jazzalbuma, a Jazzwise magazin pedig a 2018-as év 10 legjobb kiadványa közé választott. A lemez anyagával óriási sikerrel turnézták végig az Egyesült Királyságot és Európát és most végre Budapesten is láthatjuk őket.


Az Izraeli Jazztavasz második fellépője, Oded Tzur lesz, aki kvartettjében többek között a tavaly saját zenekarával, szintén az Opusban koncetet adó Nitai Herskovits-csal érkezik majd Budapestre. A New York-i székhelyű szaxofonos, zeneszerző és zenekarvezető, Oded Tzur az ősi és a modern zenei hagyományok közötti kapcsolatokat a történetmesélés művészetétől ihletetten keresi. Improvizációinak egyedülálló nyelvén előadott „zenei történetmesélése” során Tzur a halk szakaszok és a drámai crescendók erőteljes kontrasztjai közti különös utazásra csábítja hallgatóit. Kvartettjét Japánban a 21. század John Coltrane Quartetjeként aposztrofálták. A koncertre február 25-én kerül majd sor. 



Az Izraeli Jazztavasz további három fellépője pedig a vallásos szaxofonos Daniel Zamir és Nitzan Bar duója, március 11-én, Shai Hazan Quintet április 22-én, illetve az Eden Bareket Trio lesznek, Az ő koncertjeik meghirdetése még folyamatban van, de mindenképpen érdemes előre felírni ezeket a dátumokat is a naptárba, nehogy lemaradjatok róluk!



Az év izraeli jazz koncertjének, a Müpában 2020. április 29-én, az izraeli függetlenségnapkor fellépő Avishai Cohen és Shai Maistro közös koncertje ígérkezik. Egyik zenészt sem kell különösebben bemutatni a magyar közönségnek. Bárhol és bármikor lépjenek is fel nálunk, szinte biztosra vehető a teltházas előadás. Bár április vége még nagyon messze van, nem árt hamar lecsapni a jegyekre, mert gyorsan fogynak. 




A nagy fesztiválok, a tőlük megszokott módon hoznak majd a nyárra izraeli fellépőket. Akikről már egészen biztosan tudjuk, hogy valami igazán különleges dologgal készülnek, az a Bánkitó Fesztivál és csapata. A szervezők idén, egy komplett Izrael színpadot terveznek, ahol dj-k, és különböző izraeli zenekarok lépnek majd fel a tóparton. A line-up még szervezés alatt, de jegyek már kaphatók a nyár egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljára. 


Bánkitó Fesztivál 2019. Fotó: Bánkitó Fesztivál
Aki nem szeretne nyárig várakozni egy jó kis izraeli indie zenekarra, azok örülhetnek, mert Izrael legnépszerűbb indie-pop énekese,  Lola Marsh érkezik 2020. március 6-án az Akváriumba. Az énekesnő és csapata épp második lemezük befejezésén dolgozik. Remélhetőleg, a már jól ismert Remember Roses album számai mellett ezekből is kapunk majd ízelítőt a koncert során.



Kortárs tánc rajongókanak a Trafó kora tavaszi programjában helyet kapó, Roy Assaf: Csajok című előadását ajánljuk. Roy Assaf, amióta az eszét tudja, táncol, mozog. 16 éves kora óta rendez, igazi művészeti örökmozgó. Sokáig dolgozott együtt Emanuel Gattal, akitől tavaly, szintén a Trafó színpadán láthattuk a Sunny című darabot. Assaf készített koreográfiát a Svéd Nemzeti Balettnek is, jelenleg a Bathseva Dance Company táncosaival dolgozik együtt. A most bemutatásra kerülő Csajok című koreográfiájában öt nő szerepel talpig vörösben, kihívóan. Öt gyönyörű nő bocsátkozik bonyolult, de érthető párbeszédbe az elvárásokkal és az igényekkel, amelyeket a társadalom oly láthatatlanul, félelmetesen és elkerülhetetlenül helyez a vállukra, vállunkra. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése