2019. december 7., szombat

Hanukai ajándék ötletek 1.0

Hanuka elsősorban családi, közösségi ünnep, ami nem az ajándékozásról szól a zsidó hagyományban. Eredetileg fényünnep lehetett,  mint keresztény párja, a karácsony vagy azt megelőzően a római szaturnáliák. A hanukai ajándékozás 20. századi nóvum, a karácsony és a hanuka egymásra hatásának  és erőteljes kommercializálódásának eredménye. Ugyanúgy, mint a piros-fehér, rénszarvasos kipák, esetleg a hanukabokor díszek megjelenése is az ünnepi palettán. Mindenesetre, ha már így alakult és szívesen megajándékoznátok szeretteiteket valamivel ezen a szép, téli, zsidó ünnepen, most két külön posztban gyűjtjük össze, hogy mit ajánlunk hanukára.

LogiDeez Hanukia

Az első bejegyzésben többek között kortárs, magyar tervezőknek, az ünnephez kapcsolódó munkái közül válogattunk. Az elmúlt mintegy 75 évben nehéz dolga volt annak, aki a kortárs dizájnnal lépést tartó, zsidó tárgyat próbált beszerezni. Hosszú évek próbálkozásai után, úgy tűnik, hogy végre elindult valami, ami visszahozhatja a magyar judaika tervezést a 21. századba. A Wesselényi utcában nemrég nyílt Judapest Boltnak, ez a misszió nem titkolt mozgatóereje. A tulajdonosok kortárs magyar tárgytervezőkkel, grafikusokkal, ékszertervezőkkel dolgoznak együtt, a még kialakulóban lévő kollekciójukon. A tervezést mindig megelőzi egy közös gondolkozás, akinek esetleg nincs meg a háttér képzettsége, azok segítséget kapnak a tárggyal kapcsolatos ikonográfiai, halachikus kérdéseket illetően. Ami most a Judapestben található, az ennek a műhelymunkának az első lenyomata.

Judapest utcai cégér - Fotó: Judapest Bolt

A bolt együttműködik továbbá a MOME harmadéves tárgytervező hallgatóival is, melynek során a judaikákkal való ismerkedés egy féléven keresztül lesz része a képzésnek. A szemeszter végén, az újonnan született tárgyakból remélhetőleg több is megtalálható lesz a Wesselényi utcai boltban. A tulajdonosok és a MOME célja, hogy ha ez a szeminárium jól sikerül, a zsidó tárgytervezés hosszú távon is bekerüljön az egyetemi curriculumba. Mi már most alig várjuk a tavaszt, hogy lássuk a diákok első terveit.

A Judapest Bolt egyértelműen fontos és megkerülhetetlen hely lesz zsidó ajándéktárgy témában, főleg, ha valami frisset, újat szeretnétek a hanukia alá tenni. Emellett klasszikusabb judaika vonalon mozog, de kiemelkedően nagy izraeli tenderli választékkal rendelkezik a Vince Kiadó Kazinczy utcai ajándékboltja. Itt talán csak a hitközségekben megszokott, fröccsöntött tenderli nincs, de van muránói üveg, esüst, acél, fa, színes, egy színű, mindenféle. Nagy részük Izraelből érkezett a boltba. Aki különleges tenderlit szeretne az ünnepre, annak ezt a boltot javasoljuk.

A Magyar Zsidó Múzeum ajándékboltjában is találhatunk kincseket. Itt is van kortárs, magyar hanukia, kortárs magyar judaika ékszer és szép ünnepi képeslapok, füzetek is fel-fel bukkanak a kínálatban.

Végül pedig következzen az ajándék ajánló is!

Hanuka ikonikos és legfontosabb tárgya, a kilenc ágú hanukai gyertyatartó, a hanukia. Ezekből eddig esztétikusat csak külföldről, leginkább Angliából és Izraelből lehetett rendelni. Most végre itthon is van választási lehetőség a témában.

Lakos Dani tervezésében készült, Csoda névre hallgató LogiDeez hanukia, kilenc, egyedi formatervezésű gyertyatartó, amit végtelen módon variálhatunk, így éveken keresztül, minden hanukai gyertyagyújtásnál más gyertyatartót hozhatunk létre belőle. Másik nagy előnye, hogy egy praktikus, kis helyet foglaló tokban érkezik, aminek köszönhetően bárhova velünk utazhat. Jó játék felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A LogiDeez hanukiát megtaláljátok a Judapest Boltban vagy a Magyar Zsidó Múzeum ajándékboltjában, a Lúdlaborban de rendelhető egyenesen a gyártótól is.

LogiDeez Csoda hunukiája Fotó: LogiDeez

Aki a klasszikusabb vonalon keres újdonságot, annak Újj Zsuzsa keramikus művész hanukia kollekcióját ajánljuk. Nekünk nagy kedvencünk a pávás de van madaras és életfás hanukiája is idén. Zsuzsa évek óta kísérletezik azon, hogy megtalálja a számára és közönsége számára legmegfelelőbb hanukai gyertyarató formát. Munkái megtalálhatók több helyen Budapesten, a New Yorki Zsidó Múzeumban, de beszerezhetők vasárnap délután személyesen tőle is.Fotók:Új Zsuzsa

Ha megvan a hanukia, akkor ahhoz gyertya is kell. A hanukiák különlegessége - legyen az modern vagy klasszikus formatervezésű, hogy egy nagyon speciális méretű gyertya kell bele. Ezek több színben, méretben elérhetők, általában a helyi kóser boltban vagy hitközségen keresztül. Egy dolog közös bennük, messziről jönnek és nagyon folynak. A Judapest Bolt idei nagy újítása a hanuka gyertya palettán, hogy egy magyar gyertyaöntő hölggyel, Láng Judittal készíttették el az arany, fekete, fehér színű, nem folyós, ünnepi gyergyáikat. Bár Judit eredetileg nem gyertyaöntő, hanem tanár, már régóta nagy álma volt, hogy hanuka gyertyákat készítsen. Nagy örömünkre idén ez meg is valósulhatott. A hanuka minden napjára elegendő gyertyadoboz színei a boltban összeválogathatók, de kész csomagban is hazavihetők.


Láng Judit - Hanuka gyertyák, Fotó: Judapest Bolt


Ha csak valami kedves vagy vicces ajándékban gondolkoztok, akkor jó ötlet lehet a Happy Socks vidám szineit és mintáit alapul vevő kipa-zokni szett. A Dohány utcai Zsinagóga ablakainak mintáját neon szinekben felvonultató kollekció igazán trendivé teheti bármelyik férfi, fiú hanuka esti megjelenését! A csillagos zokni-kipa szett a Judapest és a Zsidó Múzeum közös projekje.Lányoknak pedig Vad Jutka már megszokottan magas minőségű, ezüst ékszerei mellett, idén a Stef.co beton judaika ékszereit tennénk a hanukia alá. A nagyon könnyű beton felsőrészből és réz függőből álló fülbevalók nem csak szuper trendik, de egészen biztos mindenkinek mosolyt csalnak az arcára.
Mindkét tervező hanuka kompatibilis munkái megtalálhatók a tervezők oldalán és a Judapest Boltban.


Naptár és határidőnapló témában sajnos nincs nagy választék a hazai piacon. Bár idén a MAZSIHISZ másfél éven keresztül használható zsidó naptárja csodaszép grafikákkal jött ki. Az egyszerű, vonal illusztrációk arany fóliával lettek nyomva, anyagában sötét papírra. Az illusztrációk Tausz Gábor tervezői munkáját dícsérik. A naptár elérhető a MAZSIHISZ-en keresztül. 

MAZSIHISZ naptár 2019-2020 Fotó: MAZSIHISZ

Igazán használható határidőnaplóval idén semelyik hitközség nem jött ki. Ebben a kategóriában Róth Anikó vidám, zsidó negyedes munkáit ajánljuk. Kedves grafikák, meleg szinek, egyetlen hátránya, hogy a zsidó ünnepeket kézzel kell belevezetnünk a naptárba. Nagy előnye viszont, hogy Anikó készített a naptárhoz passzoló grafikájú kiegészítőket is. A határidőnapló megrendelhetó a tervező oldalán, illetve az ott feltüntett boltokban.

Róth Anikó - határidőnapló Fotó: Róth Anikó

Következő ajánlónkban a Magyarországra érkező, jovő évi, izraeli művészeti eseményeket gyűjtjük majd össze, mert a legjobb ajándék mégiscsak az izraeli kultúra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése