2020. április 22., szerda

Soha nem felejtünk!

Április 16-a és 22-e között több, a holokauszt áldozatai és túlélői előtt tisztelgő megemlékezés is zajlott mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. Mivel a járvány miatt idén az összes hivatalos rendezvény elmaradt, a megemlékezések az on-line térbe tevődtek át. Ennek következtében, a mérhető adatok szerint, idén sokkal több emberhez juthatott el a Soá kommemorációk üzenete: Soha Nem Felejtünk!


Yom HaSoa, a Holokauszt Izraeli Emléknapja, idén április 20-ára esett. Yakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete, hét másik résztvevővel közös videóüzenetben emlékezett meg a holokauszt áldozatairól, túlélőiről és azokról az igazakról, akik életüket kockáztatták azért, hogy zsidókat mentsenek egy olyan világban, melyben az emberség kiveszőben volt. A videóval, a felszólalók egy olyan magyarországi hős emlékét igyekeztek felidézni, akiről addig nem tudtunk, amíg története nem elevenedett meg egy izraeli gyermekkönyv lapjain.


A Francesco Tirelli fagylaltozója című könyv valóságos történetet mesél el: egy vallásos zsidó kisfiút és családját miképp mentette meg Francesco Tirelli, s ők hogyan élték meg az elrejtőzés és a téli zsidó ünnep, a hanuka napjait.

A Budapesten élő, Francesco Tirelli (1898-1954) olasz cukrász és párbajtőr oktató, 1944-1945 fordulóján élete kockáztatásával legalább húsz zsidót rejtett el ukrászdájában, lakásán, és egyéb rejtekhelyeken.

A könyv magyar nelvű kiadását és a legújabb kutatásokat az InfoPoly Alapítvány teszi közzé.

Az Izraeli nagykövetség két diplomatája, Yacov Hadas-Handelsman nagykövet és Teddy Popplinger, konzul is részt vett a Maccabi VAC által kezdeményezett, nemzetközi Sárga Gyertya Projektben. Yello Candle Project egy különleges on-line megemlékezés a holokauszt zsidó áldozataira. Minden gyertya mellé tartozik egy kártya, amelyen egy elhunyt áldozat neve szerepel. Sokan közülük gyerekek voltak, mint az a 7 éves Esthir Chatzi is, akit a görögországi Volosból hurcoltak el Birkenauba, ahonnan sohasem tért vissza. Yacov Hadas-Handelsman nagykövet gyertyája az ő emlékére égett.




A mai napon, április 22-én lett volna a March of the Living Auschwitz-Birkenauban a nemzetközi Élet Menete. Sajnos az idei évben a budapesti Menetet követően ez az esemény sem lett megtartva a világjárvány miatt. Az Élet Menete Alapítvány 200 fiatallal vett volna részt a programon Magyarországot képviselve. Az önkéntesek most érettségizőknek és időseknek osztanak maszkokat, így segítenek megfékezni a járványt.
A nemzetközi szervezethez csatlakozva, a magyarországi Élet Menete is meghirdette az online March of the Livinghez való megemlékezés lehetőségét.
Ahogy minden évben több ezer ember helyezi el, a birkenaui tábor sínpárjai között a kis fából készült emléktábláit, héberül „macevákat”, erre most egy online lehetőség van az alábbi linken:  www.nevermeansnever.com


Többek között Yacov Hadas-Handelsman nagykövet is készített idén ilyen üzenetet. Emléktáblát azomban bárki könnyen készíthet az alábbi módon:
A linkre kattintás után, ki kell tölteni értelemszerűen a sorokat, majd megírni az üzenetet 300 karakterben, és végigmenni a nyilakon a webfelületen. Ezt követően automatikusan megjelenik a saját emléktáblánk. Amikor befejeztük a tábla készítését, az utolsó, “Beküldés/Send” opció előtt még van lehetőség arra, hogy egy screen shotban lementsük az üzenetet. A beküldés után, ugyanis az adatbázis nem kereshető és egyenként kell végig kattintgatni a táblákat, mire megtaláljuk a miénket.

A képernyő fotóval kimentett képet, érdemes beküldeni az Élet Menete Alapítvány Facebook oldalára, akik szívesen közzéteszik az oldalukon.

Végezetül álljon itt néhány sor, a magyar olimpiai bajnok birkózó, Kárpáti Károly életének történetéből egy részlet. A “legerősebb magyar” birkózó, az 1932-es Los Angelesi-i olimpia után az 1936-os berlini játékokon is aranyérmet szerzett szabadfogású birkózásban. Ez utóbbi azért is érdekes, mert Kárpáti, egy egri zsidó család szülötte volt, eredetileg Kellner Károlyként látta meg a napvilágot. Sportolni orvosai tanácsára kezdett el és birkózásban máig az egyik legsikeresebb magyar sportolónak számít. De sajnos nemzetközi sikerei és olimpiai eredményei sem védték meg a náci megszállást követő munkaszolgálattól. A nadvirnai kényszermunka táborba került 1943-ban, ahol egy, a náci tisztekkel való összetűzését követően, az őrök felfedezték, hogy ki is ő valójában és egy másik táborba szállították, ahonnan Kárpáti megszökött és az izraeli tarbut.il információi szerint nyugat-ukrán partizánokhoz állt, így menekülve meg a biztos haláltól. A háborút követően, még 20 évig edzőként dolgozott tovább, 90 éves korában hunyt el, 1996-ban.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése