2020. május 6., szerda

A művészet megtartó ereje - Batsheva Dance Company két új videója

A Batsheva Dance Company neve nem ismeretlen a hazai közönség számára. Az 1964-ben alakult, ikonikus izraeli együttes, a rendszerváltást követően nem egyszer lépett színpadra Magyarországon. Először rögtön 1989-’90-es színházi évadban, amikor is az Erkel Színház, az Operaház, illetve több vidéki város nézői előtt arattak viharos sikert. A folytatásra mintegy másfél évtizeddel később került sor, a Budapesti Őszi Fesztivál, az Izraeli Nagykövetség és a Bank Hapoalim támogatásával. Ekkor, az Ohad Naharin által rendezett Mamooths darabbal érkeztek. Ezt követte a Trafóban, illetve a Győri Tánc Biennálén való megjelenésük. Azóta várjuk, hogy újra Magyarország felé vegyék az irányt, bár volt táncosai, koreográfusai, időről-időre megtalálhatók a magyar táncéletben. Alkotnak, tanítanak, koreografálnak és néha színpadra is lépnek. A Batsheva által képviselt táncnyelv, tehát aktívan jelen van a hazai kortárs tánc alkotói, előadói nyelvezetében.

Batsheva Dance Company Fotó: Ascaf Avraham

A járvány miatti bezártság és az on-line térbe szorult kapcsolattartás egyik pozitív hozadéka, hogy azok a művészek és társulatok, akiket rég szeretnénk élőben látni, most, a fizikai távolság ellenére is közelebb kerülhetnek a közönségükhöz. Más viszony ez, mint az, amikor élőben elevenedik meg előttünk egy koreográfia, de mégis élő, és ha nem is katartikus de sok esetben eléri azt a befogadói, érzelmi hatást, amit célul tűzött ki magának. Ilyen például az a két, a napokban elkészült videó is, amin jelenlegi, illetve régebbi Batsheva táncosok, köztük Imre van Opstal is látható. Az első videó, ami a Wanderlust címet viseli, nem más, mint a családtól, a hozzátartozóinktól való kényszerű szeparáció tánc interpretációja, ez Imre van Opstal testvéreivel, Xanthe, Myrtha és Marne van Opstallal “közös” tánca. Bár a testvérek nem láthatják most egymást fizikai valójukban, mégis együtt indulnak felfedező útra, az őket körülvevő környéken, arra készteteve a bennünket hogy értékeljük a minket körülvevő, mindennapi környezetet és a kis dolgokat, amiket lehet máskor észre sem veszünk. 

Imre Opstal: Wanderlust


A másik videó, a jól ismert pop zenész, Asaf Avidan felkérésére készült, kifejezetten a jelenlegi viszonyokat feldolgozó új számához. A dal lényege, hogy mindegy hol vagyunk a világban, jelenleg mindannyian ugyanannak a történetnek vagyunk aktív részesei. A dal és a hozzá tartozó videó pozitív üzenete, hogy még ha az izoláció miatt úgy is érezzük, mégsem vagyunk egyedül, és így vagy úgy, de együtt túl leszünk ezen a válságon is hamarosan. Asaf Avidán zenéjére, a felkért táncosok maguk találták ki a koreográfiát és forgatták le saját mobiljaikkal. Az előadók jelentős része Batsheva táncos vagy volt társulati tag, akik jelenleg vagy Izraelben vagy más országban alkotnak tovább.

Asaf Avidan: Earth Odyssey

Reméljük, hogy bár idén még mindenképpen nélkülöznünk kell, az izraeli kortárs tánc legkiemelkedőbb társulatát Magyarországon, ez a két, digitális táncos alkotás közelebb hozza őket mindannyiunkhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése