2021. április 29., csütörtök

Lág báomer – Hogyan ünnepeljünk?


Míg Izraelben Lág báomer ünnepe népszerű és széles körben ünnepelt, a diaszpórában kevesen ismerik.


Az ünnep ebben az évben április 29-én, csütörtök este kezdődik. A Lág báomer az ómerszámlálás 33. napján kerül megünneplésre, egy héthetes időszak után, amely a Pészach második estjén kezdődik. Ez idő alatt mindennap számolunk, amíg meg nem kezdődik Shavuot ünnepe. Az ómer két örömteli ünnepet köt össze: a Pészachot, amely a rabszolgaságból való felszabadulást ünnepeli és a Shavuotot, amely a Tóra átadását ünnepeli a Sínai-hegyen. Ennek ellenére az ómer egy félig gyászos időszaknak tekintendő.

A Talmud szerint sok évvel ezelőtt az ómer alatt a Mindenható pestissel sújtotta a népet amely Akiva Rabbi követőinek ezreit ölte meg, azért mert a rabbi tanítványai nem bántak tisztelettel egymással.
Ezen az ünnepen rájuk és a büntetésükre emlékezünk. Az ómerszámlálás 33. napján - Lág báomer - azonban az Mindenható véget vetett a pestisnek. Ez azt jelentette, hogy eljöhetett az ideje az ünneplésnek.
A kevésbé vallásos zsidók körében az ünnep jó ürügyül szolgált arra, hogy a barátok és a család összegyűljön.

Néhány ötlet, hogy hogyan is ünnepelhetjük a Lág báomert Izraelen kívül is:


  • Piknik és tábortűz
Általában az ünnep estjén sokan már korán tüzet gyújtanak és különféle tábortűzi ételeket főznek, kedvelt például a hotdog, a sült burgonya és a sült pillecukor.
A tábortűz rakás egy hagyományos módja a Lág báomer megünneplésének. Egyesek szerint ez annak a „szellemi fénynek” a tiszteletére szolgál, amelyet Shimon Bar Yochai misztikus rabbi hozott világra. Valamint mi is lehetne szórakoztatóbb, mint egy nagy vidám máglyarakás?



  • Önfeledt közös tánc izraeli és zsidó zenékkel.


  • Esküvői emlékek elmesélése.

Hagyományosan a zsidók nem házasodnak az ómer idején. Természetesen ez alól a Lág báomer kivétel, hiszen sok esküvőre kerül sor ezen az örömteli napon. Ha házas, éljen ezzel a lehetőséggel, meséljen el néhány történetet, vagy ossza meg néhány fotóját és videóját a különleges napról családjával es barátaival.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése