2021. május 4., kedd

Shavuot közeleg

Shavuot magyarul a hetek ünnepét jelenti. Az ünnep idén május 16-án este kezdődik és május 18-án estig tart. Izraelen kívül két napig tart, míg Izraelben egy napig.

Az ünnep két fő vallási momentumot ötvözetéből alakult ki. Egyrészt a Sinai-hegyen történő Tóra átadását, összekapcsolva azt a zsidó vallási emlékezet alapvető eseményével, nevezetesen az Örökkévaló és Izrael közötti szövetség megkötésével ünnepli. Másrészt a nyár gabonatermését köszönti. A bibliai időkben Shavuot egyike volt annak a három zarándokünnepnek, mely során az összes zsidó ember Jeruzsálembe ment és első gyümölcsét áldozatul kínálta az Örökkévalónak.


 
Napjainkban Shavuotkor zsinagógába megyünk, hogy meghallgathassuk a tízparancsolatot. Ünnepi ételeket fogyasztunk, melyek tejtermékekből készülnek, majd egész éjjel fennmaradunk, hogy megtanulhassuk és elolvashassuk Ruth könyvét.

Miért eszünk tejterméket?

Számos magyarázat létezik erre, melyek közül a legnépszerűbb az amikor a Sinai-hegyen a zsidó nép megkapta a Tórát, akkor olyan tiszták és ártatlanok voltak, mint az újszülöttek. A csecsemők pedig anyatejjel táplálkoznak. Ezért fogyasztunk az ünnep során sajttortát, csokoládés tejet, valamint többféle sajtot.



Ruth könyve, amely a héber Biblia harmadik részében jelenik meg - Ketuvim, Írások -, egy gyönyörű, négy rövid fejezetben megírt népmese. Egy fiatal moabita özvegy (Ruth) hűségét és jutalmát ünnepli, aki úgy dönt, hogy izraelita anyósát (Naomi) követi vissza Betlehembe, miután Naomi elhagyta saját férjét és két fiát. Ruth sógornője, Orpah, aki a két elhunyt testvér egyikével házas volt, visszatér közösségébe, de Ruth úgy dönt, hogy „elszakad” a közösségétől és Naomival marad, hogy megossza sorsát vele Júdeában. Később összeházasodik Boázzal, és Dávid király ősanyja lesz, akinek leszármazottja lesz a Messiás.

Miért olvassuk Ruth könyvét Shavuotkor?

A zsidótörvény ezt a könyvet különféle okokból a Shavuot fesztiváljához rendeli. A legismertebb ok az, hogy Ruth Izraelbe érkezése és a zsidó hitbe való befogadása Shavuot idején történt. Ezért Ruth hűsége szimbolizálja a Tóra iránti hűséget, melyet minden zsidótól elvárnak.


Shavuot egy örömteli időszak, mivel ez az a pillanat, amikor az Örökkévaló és Izrael szimbolikus házasságot kötött egymással, mely reményekkel teli kapcsolatuk kezdetét jelképezi.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése