2024. augusztus 20., kedd

Ozora Fesztivál 2024

Az O.Z.O.R.A Fesztivál nemcsak az ország egyik legnagyobb fesztiválja, hanem világszinten is a pszichedelikus zene, psytrance és a goa rajongók kedvelt zenei eseménye. Évről évre külföldiek ezrei érkeznek hazánkba, hogy átadják magukat e különleges rendezvény spirituális atmoszférájának.

A külföldiek közül is nagy számban képviseltetik magukat az izraeliek, fellépőként és bulizóként egyaránt.  Ez nem véletlen, hiszen Izraelben kifejezetten nagy hagyománya van a psytrance műfajának. Maga a zsáner azonban nem Izraelből, hanem az indiai Goa államból származik. Hogy mégis hogyan honosodott meg Izraelben, arra a 80-as évek végén leszerelő IDF katonák szolgálnak magyarázattal. Ekkoriban ugyanis divatossá vált a leszerelt fiatalok között hátizsákosan nekivágni Indiának, amire az alacsony árak és a helyi pszichedelikus kultúra rá is erősített.

A hazatérők elkezdtek titkos partikat szervezni, ahol újra átélhették a felszabadulás örömét. Sokféle magyarázata van a műfaj izraeli elterjedésének, az egyik a lázadásban, a globalizáció által felerősített szekuláris világnézetben (holott a stílus velejárója egyfajta spiritualitás is) találja meg a választ, míg egy másik az Izraelben tapasztalható permanens stressz levezetésének vágyában.

Bármelyik is legyen az igazi magyarázat, a tény az, hogy napjainkra Izrael zenei kultúrájának jelentős tényezője lett a psytrance. Ez pedig elvezetett odáig, hogy az O.Z.O.R.A Fesztiválon jelentős izraeli jelenlétre számíthatunk évről évre. Idén sem volt másképp, blogbejegyzésünkben az idei fesztivál Izraelhez köthető eseményeit mutatjuk be.

Érdemes lehet a legmegindítóbb eseménnyel kezdeni. A világhírű izraeli DJ, Astrix (Avi Shmailov) fellépése során ugyanis többen a NOVA Fesztivál zászlóit illetve az október 7-én meggyilkolt DJ, Matan Matani Elmalem (KIDO) képmásával ellátott zászlót lengettek. A fesztivál alatt többször is látni lehetett embereket NOVA zászlókkal sétálni, akik ezzel mutatták ki a tragédiában életüket vesztettek iránti tiszteletüket és szeretetüket.

 

 

Október 7-vel kapcsolatos karkötőket is lehetett szerezni a fesztiválon, amire a Dance (Tánc), Remember (Emlékezés), Never Forget (Sosem feledjük) szavak voltak felírva.

Shanir Bar Hanin egy Cerebral Palsy-ban (CP) szenvedő 34 éves izraeli DJ, nagy álma vált valóra: eljuthatott az Ozora fesztiválra. Amikor Reuven Grovan hallotta Shanir történetét, ismeretlenként is segíteni szeretett volna az álom megvalósításában. Adománygyűjtést indított, ahol végül sikeresen összegyűlt a 19 000 Sékel, azaz körülbelül 1 800 000 Forint. Shanir szintén CP-ben szenvedő barátját, Ruth-ot és Ruth apját, Eric-et megölték a HAMASZ terroristái október 7-én. Nem sokkal korábban Ruth és Shanir megbeszélték, hogy egyszer közösen eljutnak Ozorára, melyre csak Shanir juthatott el végül, azonban az utat elhunyt barátjának és annak édesapjának ajánlotta.

Az O.Z.O.R.A és a NOVA között még egy összekötő kapocs van, mégpedig DJ Wegha, azaz Tóth András az Ozora egyik szervezője, aki fellépőként élte át az októberi borzalmakat. Andrásnak és pár társának éppenhogy sikerült autóval elmenekülniük, de közülük is többen megsérültek, mikor a terroristák tüzet nyitottak az autójukra.

Mint korábban említettük, számos izraeli fellépő vett részt a fesztiválon, a mai blogbejegyzést az ő felsorolásukkal zárjuk le.

 

OZORA STAGE:

·         Imagine Mars

·         NOFACE

·         Outsiders

·         ACID PUNKS – az Outsiders és az Ace Ventura együttműködése

·         Ace Ventura

·         Astrix

·         Perfect Stranger

      

      THE DOME:

·         Bayawaka – fellépett az AMBYSS-ban is

·         Blue Monk & Boaz Bentur


PUMPUI:

·         MOONCLIPSE - Avi Shmailov (Astryx) & Omri Sasi

·         Bigitam

·         Libra

·         Kobi

·         Freedom Fighters

·         Dekel&Golanski


GOA ZERO:

·         Power Source

·         Astral Projection

·         Out of Orbit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése