2024. szeptember 12., csütörtök

Koncert a béke nevében

Augusztus 31-én a béke nevében tartott koncertet Fischer Iván Kossuth-díjas karmester és a Budapesti Fesztiválzenekar. Az eseményre több neves külföldi előadót is meghívtak, hogy a zene segítségével együttesen szólaljanak fel a békéért. Az ingyenesen látogatható hangversenyre az ország minden tájáról érkező látogatók ezrei töltötték meg a Hősök terét, hogy olyan előadókat hallgassanak meg, mint az izraeli dalszerző Idan Raichel, a palesztin Taiseer Elias, a moszkvai Alexander Sitkovetsky, vagy a krími születésű Diana Tischenko.


Fotó: Stiller Ákos

Nem ez az első alkalom, hogy Fischer Iván, a zene erejével szólal fel a béke nevében. Idén  januárban, már volt egy vendégszereplése Izraelben, ahol az Izraeli Filharmónikus Zenekar meghívásának eleget téve, Tel-Avivban, Haifában, majd Jeruzsálemben lépett színpadra.

A mostani, budapesti béke koncert koncepcióját képezte, hogy a háború súlytotta régiók előadói csatlakozznak és zenéljenek együtt, így bizonyítva be, hogy az együttélés és a megbékélés igenis egy létező opció a felek számára.

A program nyitódarabja az amerikai Augusta Read Thomas, Plea for Peace műve volt a Budapesti Fesztiválzenekar tagjaiból álló kamaraegyüttes és a német szoprán, Mirella Hagen előadásában. A következő darab Bach d-moll kettősversenye volt az ukrán Diana Tischenko és az orosz Alexander Sitkoversky előadásában, ezzel is jelezve, hogy az ellenségeskedés percepcióját át lehet lépni. A folytatásban az izraeli Idan Raichel adta elő három darabját a palesztin Taiseer Elias kíséretében, aki az arab oud nevű népi hangszeren játszott. Az estét Fischer Iván vezényletében a Was mir die Liebe erzählt darabbal zárták.

Idan Raichel aktivitása a béke nevében külön figyelemre méltó, hiszen egész művészetét a békének és az együttélésnek szenteli, melyről a közösségi médiája is tanúskodik, hiszen minden posztjában ennek megfelelően ír vagy szólal fel. Az előadó számos alkalommal járt már Budapesten, a 20 éves karrierje során, mely nem meglepő, hiszen sokan az izraeli zene vezető nagykövetének tekintik. Vezető zenei projektje az Idan Raichel Project, mely segítségével több, mint 85 koprodukciója van különböző előadókkal a világ több pontjáról, legyen az Etiópia, Jemen és más háború vagy szegénység súlytotta ország. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése