2016. augusztus 26., péntek

Hamarosan kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál! Érdekes programokkal várják az érdeklődőket, ezek közül most két izraeli vonatkozású produkcióról olvassatok bővebben.


Szeptember 7-én szerdán 19:30-tól a Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában Illényi Katica és a Swing De Gitanes, Gipsy swing című produkcióját láthatják:

 Illényi Katica és a Közel-Kelet egyik legismertebb jazz zenekarának közös koncertje Budapesten először! Szeptember 7-én a Hegedűs Gyula utcai Zsinagóbában!
Illényi Katica – Magyarország Érdemes Művésze, Liszt-és Artisjus -díjas hegedűművész szeptember 7-én a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában ad közös jazz koncertet az Izraelből érkező Swing De Gitanes együttessel. A formáció a legismertebb jazz zenekarok egyike a Közel-Keleten a gypsy-jazz, Django Reinhardt műfajában. Számos nemzetközi koncertjük után most lépnek fel először Budapesten.
Illényi Katicával 2014-ben találkoztak először egy közös izraeli turnén, felléptek együtt a nagyobb városokban, majd ezt követően Tel-Avivban három teltházas előadást adtak. 2015-ben Szegeden, a zsinagógában koncerteztek. Műsoruk épp olyan egyedülálló a világon, mint a formáció: három izraeli muzsikus és egy magyar hegedűművész előadása, mely méltán kapott kiemelt figyelmet az izraeli kulturális életben mind a közönség, mind a szakma részéről.



Szeptember 8-án csütörtökön 19:30-tól szintén a Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje tekinthető meg:


Eyal Shiloach hegedűművész Izraelben született 1963-ban. Már 13 évesen a világhírű Isaac Stern-el állt egy színpadon a Mishkenot Sha’ananim Zenei Központ megnyitóján. Később Isaac Stern meghívására az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy Michael Terry-nél (Guarneri Quartet) folytassa zenei tanulmányait. Shiloach szólistaként neves zenekarokkal állt színpadra, többek között az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, az Izraeli Rádió Zenekarával, az Izraeli Vonós Zenekarral, a Brit Nemzeti Zenekarral és a Budapesti Opera Zenekarával.
2008 óta zenei vezetője a Zefát Zenei Akadémiának, mely a zsidó és arab zenei hagyományok ápolására jött létre. Emellett zenei vezetője a Zefát Klezmer Fesztiválnak is, ahol mesterkurzust is vezet. 2010 óta tagja az Artis Piano Trio-nak, koncertjeiket Izraelben, Belgiumban és Kínában is hallhatta már a közönség.
A 11 éves KLEZMERÉSZ Együttes a zsidó folklórhoz tartozó tradicionális klezmer zene képviselője.
A klezmer zene dallamvilágában magán viseli a befogadó népek dallamait, ezért igen sokszínű. Témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak – de a szomorúságba keveredik mindig egy kis remény és a vidám dalokba is egy kis keserűség. Mi igyekszünk ezeket a hagyományokat követni mind a hangszerelésben (vezető hangszerek a hegedű és a klarinét, amelyekhez gitár, bőgő és dob csatlakozik), mind a műsorok változatos összeállításában. Repertoárunkban szerepelnek jiddish, héber, ladino nyelvű dalok, hangszeres darabok, valamint a legismertebb magyar-zsidó dal, a Szól a kakas már … Specialitásunk a kétszólamú ének két énekesnőnkkel, amely egyedülálló a magyarországi klezmer együtteseknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése