2019. október 8., kedd

Hogyan köszönjünk az őszi nagyünnepek alatt?


Tisré hónap, ami általában szeptember-október közé esik, a nagyünnepek időszaka a zsidóság és Izrael életében. Ekkor van ugyanis a zsidó újév, ros hásásná és jom kippur, a megtérés ünnepe is. Ilyenkor különleges, nem mindennap használatos formulákkal köszönnek egymásnak az emberek Izraelben és a diaszpórában egyaránt.


Sokféle képpen lehet zsidó/izraeli barátainknak sikeres és boldog zsidó új évet kívánni. Íme néhány lehetőség:

Le-sáná tová! Sáná Tová!
Szó szerint „Jó évre!”, „Jó évet!”
Ha az elkövetkező év édességét is ki szeretnénk hangsúlyozni, akkor:
„Sáná tová u’mtuká!”-át, jó és édes évet kívánunk egymásnak!
Ha barátaink, ismerőseink vallásosak, akkor pedig így köszönjünk:
„Le-sáná tová titkatvu ve-taihitem!” – „Legyetek beiratva és bepecsételve egy jó évre!” (az Élet könyvébe).

A nagyünnepi időszak ugyanis a megbánás, magunkba nézés időszaka is és bár vidáman kezdődnek az ünnepek - az új év ünneplésével, a ros hásásnái sófár fújás már a jom kippurral záródó bűnbánati időszakra figyelmeztet minket. A hagyomány szerint ugyanis jom kippurkor dől el, hogy ki az, aki beíródik és bepecsételtetik az Élet könyvébe a következő évre és ki az, aki nem. Erre vonatkozik a már ros hasanakor is használt köszönés.


Jom kippur tehát a megtérés és az isteni ítélethozás napja, amikor eldől, hogy kinek mi lesz a sorsa a közeli jövőben. Részben ezért is böjtölünk ilyenkor. A 25 órás null böjt nem könnyű dolog. Erre vonatkozik az ilyenkor használatos „Cóm kál!” avagy „Könnyű böjtöt!” köszönés.
Az ünnep másik szokásos köszönése, pedig a „G’már hátoimá tová!” – vagyis „Legyél jól bepecsételve (az Élet könyvébe)!”

Miután pedig véget ért a böjt, megittuk az első pohár vizet és megettük az első szelet kakaós kalácsot, megint visszatér az élet öröme és újra Sáná tová-t kvánunk egymásnak, egészen a hónap végéig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése