2020. július 8., szerda

Online idegenvezetés Jeruzsálem rejtett világába

Az Izraeli Nagykövetség szervezésének köszönehtően került sor az első online idegenvezetői túrára Jeruzsálemben. A tárlatvezetés középpontjába az utcai művészeti alkotások kerültek kezdve a graffitiktől a szobrokon át egészen a plakátokig.

Jeruzsálem az egyik legkozmopolitább város Izraelben, a világ alig néhány helyeinek egyike, ahol az ősi és az új egymásra hatva él együtt különleges módon. Ez olyan oldala Jeruzsálemnek, amelyet sok odalátogató nem tapasztal meg – mondta bevezetőjében Itay Tavor nagykövethelyettes a Zoom-on szervezett online eseményen, majd át is adta a szót a 13 éve Jeruzsálemben élő Szalai Viktornak, hogy bemutathassa az érdeklődőknek a város kevésbé ismert oldalát.

Viktor magyar származású idegenvezető, akinek sok évtizedes tapasztala van a csoportok kalauzolásában, hiszen kísért már izraeli turistákat Európa-szerte, de fordítva, magyar turistákkal is számtalanszor ismertette már meg Izrael látványosságait.




Viktor elmondta, a Street Art Jeruzsálem ugyan olyan fontos része, mint például a múzeumok, de 
gyakran a város olyan részein lelhetőek fel, ahova turisták nem látogatnak el. Ezért is volt különleges, hogy ezt is feltárhattuk a nagyközönség előtt.

Az 1921-ben alapított Talpiot városnegyedben két éve döntött úgy a városvezetés, hogy engedélyezik a graffitiket, ezzel hangulatosabbá téve a városrészt. A negyed alapításakor épp hiány volt jeruzsálemi kőből, ezért felmentést kaptak a máig hatályban lévő törvény alól, hogy csak a városból származó kőből épülhetnek az épületek külső burkolatai. Ezért van itt sok vakolt fal, amely lehetővé teszi a falfestést.

Graffitik Jeruzsálem arab részein is feltűnnek, de ott sokkal inkább dominálnak a vallási témák és a zöld szín, az iszlám jellemző színe – mondja Szalai Viktor. Ezek mellett fiataloknak szóló falfestmények is vannak, valamint focival és politikával is foglalkoznak a graffitik.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése