2020. december 11., péntek

Hanukára fel! - finomságok és ötletek

Világszerte, zsidó családok készülnek egy rendhagyó Hanukára. Igaz, idén nem tudunk úgy együtt lenni és ünnepelni, ahogy ehhez hozzá vagyunk szokva, de a hanukai öröm így sem maradhat el. Az ünnep folyamán több dolgot is kipróbálhatunk, amivel felvidíthatjuk az ünnep napjait.

1. Kipróbálhatunk egy új fánk - sufganiot, receptet, ami biztosan megédesíti majd az ünnep napjait.



2. Ha nem szereti a fánkokat, különlegességként készítse el saját Hanuka fánk tortáját!




3. Egyél latkeszt, rengeteg belőle!

Ha inkább a sós ízeket kedveled a fánkok mellett elkészítheted a Hanuka igazi csillagának is nevezett, csodálatosan aranyos és ropogós burgonyás finomságot, a latkeszt (héberül: levivot).



A burgonyán, a hagymán és a tojáson kívül alig többet tartalmaznak ezek az ínycsiklandó lepénykék, melyeket a tűzhely mellett melegen, tejföllel és almaszósszal érdemes fogyasztani. És bár a Hanuka alatt szokásos tömeges összejövetelek általában azt jelentik, hogy a házigazda folyamatosan a konyhában süti az újabb adagokat, az idei meghittebb összejövetelek biztosíthatják, hogy senki ne maradjon le a közös pillanatokról.


4. Forgasd meg a sevivont!


Még akkor is, ha a Hanuka ünnepe idén esetleg gyermekmentesen alakul, akkor is leereszkedhetsz a padlóra és élvezheted a dreidelek forgatásának szórakoztató pillanatait (héberül: sevivonim). A régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy a Hanukához hasonló pörgettyűk már ie 2000-ben léteztek, és szerte a világon használták őket a szerencsejátékoknál. A zsidósággal való kapcsolódás valószínűleg Németországból származik, ahol a hagyomány szerint  a gyerekek karácsonykor dreideleket forgattak, hogy diót nyerjenek, mely szokás a zsidó közösségek felé is továbbterjedhetett.


5. Ne számolja a kalóriákat

Idén globális járványt, társadalmi és politikai nyugtalanságot, pénzügyi bizonytalanságot, szorongást és csekély külföldi vakációt éltünk át. Amit ebből leszűrhetünk, hogy most valóban nincs itt az ideje a kalóriák számolásának. Épp ellenkezőleg élvezze az ízletes latkeszeket, fánkokat, csokoládét és finom italokat, melyek az ünnepre készülnek.


6. Ha már készen vannak a friss fánkok, üljünk le a TV elé és nézzünk meg egy izgalmas izraeli sorozatot. Ha még eddig nem tettük volna, nézzük meg a Fauda sorozatot. Kevésbé komoly és elgondolkodtató témában pedig a Shtisel-t is ajánljuk.




7. A Gelt, mint tudjuk, viszonylag új hagyomány és senki sem tudja, hogy ki is találta fel pontosan.





Míg az érmék - a „gelt” érméket vagy pénzt jelent jiddis nyelven - évszázadok óta részesei a Hanuka megtartásának, addig a csokoládé gelt sokkal későbbi eredetű. Deborah Prinz rabbi a Csokoládé ösvényén című könyvében azt írja, hogy „eltérnek a vélemények” a csokoládé eredetét illetően: "Egyesek az 1920-as években létrehozott American Loft édességgyártó cégnek adnak hitelt, míg mások azt sugallják, hogy korábban voltak olyan európai változatok, amelyek ihletet adhattak az izraeli Elite édesség vállalatnak a gyártásra. Prinz rabbi megjegyzi, hogy a csokoládé gelt hasonlít az aranybevonatú csokoládé-érmék cseréjének európai karácsonyi hagyományához, azaz a „Szent Miklós csodáira való emlékezéshez”.

8. Amikor már a fánkokat is megettük és a sorozatot is befejeztük, gyönyörködjünk együtt Tel Aviv és Jeruzsálem városainak csodás hanukai fény díszítésében.



És mindenek felett, hívjuk fel barátainkat és családtagjainkat, hogy senki se legyen egyedül ez alatt a nehéz időszak alatt. Tartsunk közös, virtuális, gyertyagyújtások a szeretteinkkel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése