2021. november 24., szerda

Elindult a 10. ZSIFI!

Nagy öröm számunkra, hogy már 10. éve kerül megrendezésre a Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amely évről évre felvonultatja a zsidóságot érintő legérdekesebb filmeket Magyarországon.  A fesztivál 2021. november 22. és december 2-a között kerül megrendezésre. Az előző évekhez hasonlóan a filmek a Puskin Moziban és a Művész Moziban lesznek megtekinthetők.


A 10. évforduló mellet, a Fesztivál másik különlegessége, hogy a ZSIFI történetében először nyittotta meg magyar film a fesztivált. A november 22-én bemutatott nyitó film, Mundruczó Kornél és Wéber Kata közös alkotása, az Evolúció volt. Ez nem csak a fesztiválnak, de az alkotóknak is jelentős esemény volt, hiszen a 22-ei vetítés a film Magyarországi első nyilvános bemutatója is volt egyben. A bemutatón a stab több tagja is részt vett – Wéber Kata, a film írója, Láng Annamária és Padmé Hamdemir, a film két főszereplője.

Az idei fesztivált Kenesi Marcell fesztivál igazgató, Őexc. Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Őexc. Johannes Haindl német nagykövet, Wéber Kata dramaturg és Karácsony Gergely főpolgármester nyitotta meg. 




A fesztivál a járvány helyzett miatt, idén hibrid formában kerül megrendezésre.

Az idei filmek között szép számban kaptak helyet izraeli filmes alkotások. A következőkben ezeket mutatjuk be röviden:

 

Aranyhangúak- Golden Voices

izraeli romantikus vígjáték , filmdráma



Victor és Raya Frenkel évtizedekig a szovjet filmszinkron aranyhangjai voltak. Az összes nyugati filmet, amely eljutott a szovjet képernyőre, ők szinkronizálták. 1990-ben, a Szovjetunió összeomlásával a Frenkelek úgy döntöttek, hogy alijáznak – bevándorolnak Izraelbe, akárcsak a szovjet zsidók százezrei. Izraelben azonban nincs szükség oroszul beszélő szinkronművészekre, Victor és Raya kísérletei, hogy bemutassák tehetségüket, furcsa és váratlan eseményeket okoznak.

Vetítés:

November 25., Csütörtök; 19:00; Művész

November 26., Péntek; 19:00 Online

Ny:orosz, héber; f:magyar-angol; h:88p


Mrs G., a fürdőruha királynő - Mrs G.


A magyar származású Mrs. Lea Gottlieb a Gottex-fürdőruhák legendás tervezője, alapítója és tulajdonosa. A film a két lányával való bonyolult kapcsolatát és a divat iránti féktelen szenvedélyét követi nyomon, amiért a család súlyos árat fizetett.

Vetítés:

November 24., Szerda; 19:00; Puskin

November 27., Szombat; 19:00; Puskin

December 5., Szombat; 20:00; Online

Ny:héber; f:magyar-angol; h:54p

 

Nászútravaló - Honeymood

izraeli vígjáték, filmdráma




Egy menyasszony és egy vőlegény az esküvőjük éjszakáján érkezik meg pazar nászutas lakosztályukba. Amikor a menyasszony, Eleanor (Avigail Harari) megtudja, hogy férje, Noam (Ran Danker) egy gyűrűt kapott esküvői ajándékként volt barátnőjétől, vitába bonyolódnak, ami hamar elfajul. Eleanor ragaszkodik hozzá, hogy elinduljanak egy szürreális expedícióra, amelynek során visszaviszik az exbarátnőnek a gyűrűt. Az egyszerűnek tűnő feladat egész estés odüsszeiává fajul, amelynek során Jeruzsálem utcáin kóborolva, furcsa találkozások közepette arra kényszerülnek, hogy szembenézzenek korábbi szerelmeik emlékével, elfojtott kétségeikkel és régi életükkel, amelyet éppen készülnek maguk mögött hagyni.

Vetítés:

November 26., Péntek; 18:00; Puskin

November 27., Szombat; 15:15; Művész

December 2., Csütörtök; 20:00; Online

Ny:héber; f:magyar-angol; h:90p



A mozi halála, és apámé is- The Death of the Cinema and My Father’s Too

izraeli-francia vígjáték, filmdráma

Egy apa és fia a mozi segítségével próbálja befagyasztani az időt. Bár az apát nem öntik el érzelmek az utolsó napjaival kapcsolatban, fia elszakad a valóságtól, és kétségbeesetten próbálja apját hősként látni.

Vetítés:

November 27., Szombat; 19:15; Művész

November 28., Vasárnap; 17:00; Puskin

November 29., Hétfő; 20:00; Online

Ny:heber; f:magyar-angol; h:103p



Asia

filmdráma,

Annak ellenére, hogy együtt élnek, Asianak alig van kapcsolata lányával, Vikával. A megszokott életük felborul, amikor Vika egészsége elkezd romlani. Asiának lépnie kell, hogy olyan anyává váljon, amilyenre Vikának oly nagy szüksége van.

Vetítés:

November 26., Péntek; 17:30; Művész

November 24., Szerda; 20:00; Online

Ny:héber, orosz; f:magyar-angol; h:85p



Hol van Anne Frank? - Where is Anna Frank?




belga-luxemburgi-francia-holland-izraeli történelmi film

Amszterdam központjának hangulatos téli utcáin járunk, valamikor a közeljövőben. Anne Frank képzeletbeli barátnője, Kitty varázslatos módon életre kel a ma múzeumként működő Anne Frank-házban. Nem tudja, hogy barátnője már nem él: Anne keresésére indul. A világhírű naplót is magával viszi, ezért hamar a nyomába szegődik a rendőrség is. Kitty kalandjai során egyre többet megtud a múltról és Európa jelenéről is.

Ari Folman lenyűgöző erejű, sajátos látványvilágú animációja a cannes-i filmfesziválon debütált. Egyszerre történelmi dráma, kalandfilm, szerelmesfilm és társadalomkritika, amely új szemszögből, gyönyörűen és érzékenyen meséli el Anne Frank elmondhatatlanul szomorú, egyes pillanataiban mégis rengeteg humorral teli történetet.

Bemutató dátuma: 2022. április 14.

Vetítés:

November 28., Vasárnap; 13:15; Puskin

Ny:angol; f: magyar; h:99p

 

A-terv- Plan A

német-izraeli thriller, filmdráma

“Ők megpróbáltak elpusztítani minket, most mi jövünk!”

Egy végnapjait élő iparvidéken Mao egy raklapjavító üzem és egy tehergépkocsi-szerviz muzulmán tulajdonosa. Egy nap elhatározza, hogy mecsetet nyit.

 Vetítés:

November 27., Szombat; 15:00; Puskin

November 28., Vasárnap; 20:00; Művész

December 1., Szerda; 20:00; Online

Ny:angol; f:magyar; h:109p



A kóser csók - Kiss me before it blows up

német-izraeli vígjáték



“Drága kisunokám, itt nem lesz leszbikus esküvő egy német sikszével, érted!”

Amikor két izraeli nő beleszeret egy német nőbe, illetve egy palesztin férfiba, káosz üti fel a fejét. Maria Németországból Tel-Avivba utazik, és amikor megérkezik szerelme, Shira lakásába, egy, a lánykérést illető aprócska ballépés mitikus méreteket öltő romantikus utazássá terebélyesedik. Találkozásukat követően mindkettőjük családja a közös, ám eltérően megélt történelmi múlt és a kétségbeejtő közös jövő kilátásai között kezd vergődni, és közben a másik szerelmespár is szembesül egy olyan töréssel, amelyet csak a romantika hidalhat át. És ekkor megérkezik Shira könyörtelen, független, komisz nagyanyja, Berta, hogy a végsőkig próbára tegye a szeretet és a konfliktuskezelés határait. Hogy alakul a szerelmesek sorsa, akik nem illenek össze, de mégis összetartoznak?

Vetítés:

November 25., Csütörtök; 19:00; Puskin

November 27., Szombat; 17:15; Művész

Ny: angol, német, héber, arab; f:magyar; h:101p



Szinonimák - Synonyms

francia-izraeli-német vígjáték, filmdráma,

Egy izraeli fiatalember Párizsba szökik, hogy elmeneküljön nemzetisége elől, és ebben a megbízható francia-izraeli szótár van segítségére. A 2019-es Berlinalén ez az alkotás kapta a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat.

Vetítés:

November 28., Vasárnap; 19:00; Puskin

Ny: francia, héber, angol; f:magyar-angol; h:123p




A negyedik ablak- The Fourth Window

életrajzi dokumentumfilm

A boldogtalan családok krónikása Amos Oz sikertörténete mögött kettős tragédia rejtőzött. 12 éves volt, mikor édesanyja öngyilkosságot követett el, néhány évvel halála előtt pedig lánya megvádolta, hogy testileg és lelkileg is erőszakos módon nevelte és minden kapcsolatot megszakított vele. A filmben utolsó életrajzírójával létrejött beszélgetéssorozat, irodalmi részletek és az író életének fontosabb szereplőivel létrejött beszélgetések mesélik el Amos Oz utolsó történetét.   Yair Qedar, a „The Fourth Window” rendezője a vetítés után mesél az Amos Oz izraeli regényíróról szóló lenyűgöző és mélyreható dokumentumfilmjének elkészítéséről, amely az író kettős tragédiáját tárja fel a szerelem és a sötétség érzékeny portréjaként.

A beszélgetést Dr. Roni Dorot, a Haartezben megjeleno Documania blog írója moderálja. A program az Izraeli Kulturális Intézet és a Héber Nyelvi Központ együttműködésben valósul meg.

Vetítés:

November 23, Kedd; 19:00; Puskin

Ny: héber; f: magyar-angol; h:86p




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése