Amíg a nagyünnepi időszak eleje - ros
hasana, jom kipur - az önmagunkba nézésről és a megbocsátásról szól, addig
szukot az új remény, a jövőbe vetett hit és az újra egymásra találás örömünnepe.
Izraelben a böjt végét jelző sófár
fújás után nem sokkal, felhangzanak a szukoti sátorállítás halk zajai. Szukot,
az őszi betakarítás ünnepe, igazi közösségi esemény. Már a sátorállításhoz is
több család szokott összeállni, ugyanis nem mindenkinek van lehetősége arra,
hogy saját sátra legyen. Ahol pedig sátor van, ott egész héten jönnek-mennek a
vendégek, közösségi programokkal telnek meg az intézményi, városi sátrak,
minden az újra egymás felé fordulásról szól.
Mit szokás enni ilyenkor?
Még bőven a nagyünnepi hónapban
vagyunk, ezért a mézes, aszalt gyümölcsös finomságok, mint a ros hasanai cimesz
(mézes, párolt sárgarépa petrezselyemmel, korianderrel, mazsolával) vagy egy
bárány tajine, mézes, citromos, gyömbéres tepsis csirke jó választás
lehet.
Őszi betakarítás öröme
Ahogy szukot az utolsó nagy mezőgazdasági
ünnep az évben, minden olyan gyümölcsnek, ami ilyenkor érik, van helye az
ünnepi asztalon. Alma, körte, tök, szőlő, datolya sokszor nem csak a
tányérokat, de a sátor falait is díszíti. A töklámpások, megfelelő
elővigyázatossággal, kedves fényforrásként szolgálhatnak a szukában. A
gyökérzöldségekből - répa, édeskrumpli, cékla - pedig remek krémleveseket
készíthetünk a hűvösebb napokra.
Izrael a töltött finomságok országa
Nagyon népszerűek ilyenkor a töltött
zöldségek. Az elv hasonló, mint a magyarországi töltött paprikánál csak az
ízesítés más. Izraelben mindent megtöltenek, amit meg lehet. A piacon ilyenkor
külön erre a célra kivájt répákat lehet kapni, de töltenek darált húst
savanyított szőlőlevélbe, krumpliba, birsalmába, cukkinibe, tökbe, paprikába
is. Ezek az ételek, ilyenkor a természet túláradó bőségét szimbolizálják.
Süteménynek jöhet a crumble!
Gyors és finom választás lehet
ilyenkor a fahéjas, kardamonos crumble vanília fagyival vagy joghurttal a
tetején vagy az almás, datolyás rétes,
Jó szukoti készülődést mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése