2018. szeptember 21., péntek

A szukoti vendéglátás öröme


Amíg a nagyünnepi időszak eleje - ros hasana, jom kipur - az önmagunkba nézésről és a megbocsátásról szól, addig szukot az új remény, a jövőbe vetett hit és az újra egymásra találás örömünnepe. 

Izraelben a böjt végét jelző sófár fújás után nem sokkal, felhangzanak a szukoti sátorállítás halk zajai. Szukot, az őszi betakarítás ünnepe, igazi közösségi esemény. Már a sátorállításhoz is több család szokott összeállni, ugyanis nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy saját sátra legyen. Ahol pedig sátor van, ott egész héten jönnek-mennek a vendégek, közösségi programokkal telnek meg az intézményi, városi sátrak, minden az újra egymás felé fordulásról szól. 



Mit szokás enni ilyenkor? 

Még bőven a nagyünnepi hónapban vagyunk, ezért a mézes, aszalt gyümölcsös finomságok, mint a ros hasanai cimesz (mézes, párolt sárgarépa petrezselyemmel, korianderrel, mazsolával) vagy egy bárány tajine, mézes, citromos, gyömbéres tepsis csirke jó választás lehet. 

Őszi betakarítás öröme

Ahogy szukot az utolsó nagy mezőgazdasági ünnep az évben, minden olyan gyümölcsnek, ami ilyenkor érik, van helye az ünnepi asztalon. Alma, körte, tök, szőlő, datolya sokszor nem csak a tányérokat, de a sátor falait is díszíti. A töklámpások, megfelelő elővigyázatossággal, kedves fényforrásként szolgálhatnak a szukában. A gyökérzöldségekből - répa, édeskrumpli, cékla - pedig remek krémleveseket készíthetünk a hűvösebb napokra. 


Izrael a töltött finomságok országa

Nagyon népszerűek ilyenkor a töltött zöldségek. Az elv hasonló, mint a magyarországi töltött paprikánál csak az ízesítés más. Izraelben mindent megtöltenek, amit meg lehet. A piacon ilyenkor külön erre a célra kivájt répákat lehet kapni, de töltenek darált húst savanyított szőlőlevélbe, krumpliba, birsalmába, cukkinibe, tökbe, paprikába is. Ezek az ételek, ilyenkor a természet túláradó bőségét szimbolizálják. 



Süteménynek jöhet a crumble!

Gyors és finom választás lehet ilyenkor a fahéjas, kardamonos crumble vanília fagyival vagy joghurttal a tetején vagy az almás, datolyás rétes, 


Jó szukoti készülődést mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése