2019. március 18., hétfő

Kollektivizmus és gyereknevelés az izraeli kibucokban

Szilágyi Erzsébet, a kortárs kutatások fényében tart előadást az kibucokban alkalmazott, közös nevelési módszerről, az OR-ZSE Hexagonális termében, március 18-án este 6-kor. 

Kibuc Geser 1948

Az előadás pontos címe: Kibucok, gyerekházak, családokKutatások a közös nevelésről az erec izraeli kibucokban

„Számomra ez a fal egy test. Anyám teste.” - Az 1920-as évek elejétől egészen az 1980-as évek végéig az erec izraeli kibucok ideológiájának egyik legfontosabb része volt az úgynevezett közös nevelés, amelynek lényege: egyenlő esélyek biztosítása minden gyerek számára. 

A kibucok gyerekházai a közös nevelés jelképei lettek. A gyerekházakban a gyerekek
csecsemőkoruktól serdülőkorukig éltek, és nevelésük az egész kibuc közösségének feladata volt. A gyerekek életében a legfontosabb felnőttet a gondozónő jelentette, akivel szinte egész napjukat együtt töltötték. Szüleikkel minden nap, délután négytől este hétig találkozhattak a szülők szobájában, majd szüleik visszakísérték őket a gyerekházakba. A szülők megvárták, amíg a gyerekek közösen megvacsoráztak, lezuhanyoztak, majd ágyuk mellé ülve meséltek, beszélgettek velük. Pontosan fél kilenckor a szülők elbúcsúztak a gyerekektől, hazamentek, az ügyeletes nevelőnő pedig lekapcsolta a villanyt a szobákban… S ezután elkezdődött a sok gyermek számára magányos, végtelenül hosszú, szülők nélküli éjszaka.


Kibuci gyerekház 1949 Fotó: Hugó Mendelshon

Ma sok pszichológus, pszichiáter, pszichoanalitikus foglalkozik olyan páciensekkel, akik gyermekkorukat valamelyik kibuc gyerekházában töltötték, s kibuc túlélőként határozzák meg magukat. Vajon az objektív kutatási módszerek is alátámasztják ezt a meghatározást?

Számos kutatás és művészeti alkotás született a közös nevelés szülőkre és gyerekekre gyakorolt hatásáról, a kibuci családmodellről, valamint a gyerekházakban folyó életről. 

Szilágyi Erzsébet előadásában a fontosabb kutatási szempontokat és eredményeket ismerteti néhány e témában készült műalkotás segítségével. 


Az eseményről bővebben információk itt találhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése