2019. szeptember 26., csütörtök

Miért eszünk mézes almát Ros Hasanakor?

Nemsokára itt van Ros Hasana, a zsidó újév. Az ünnep idén szeptember 29-én kezdődik és október 1-én este ér véget. Két nap, a reménykedés és a mézes alma jegyében! De miért eszünk ilyenkor mindent mézzel?

Az újévi menü szinte minden eleme tartalmaz valami édeset, valami szimbolikusat. Ilyenkor, csak úgy, mint Peszachkor, mindennek, ami az asztalra kerül, van valami plusz jelentése is. Kezdjük mondjuk a mézzel.


A zsidó év első hónapjától (tisri) kezdve, egy hónapig méz helyettesíti a sót a szombati vacsorákon. A kenyéráldást Ros Hasanától kezdve egy hónapig nem sóval, hanem mézzel mondjuk, ezzel testesítve meg azt a kívánságunkat, hogy az elkövetkező évben csak édes dolgok történjenek velünk. A szombati vagy ünnepi kalács, magyarul bárchesz, is átalakul ilyenkor. Kicsit kevesebb a tésztájában a só, több a cukor és hosszúkás alakúból kerekké változik, ezzel utalva az év kerekségére és a természet körforgására is.

Az ünnepi kenyéráldás után, ilyenkor a vacsora következő eleme, a mézes alma, ami az év kereksége mellett, az édenkertet is szimbolizálja. Egy midrás szerint ugyanis, az édenkert tele volt állandóan virágzó almafák lugasaival. Az almát, a zsidó hagyomány a lehető legtökéletesebb gyümölcsnek tartja, mivel szép a szemnek, csodálatos az illata és elbűvölő az íze. Az almát pedig azért mártjuk ilyenkor mézbe, hogy a hozzáadott édességgel még inkább kihangsúlyozzuk a gyümölcs tökéletességét.


A kerekség és az édesség az a két elem, ami nagyjából irányítja az ünnepi menüsor kialakítását.
Kerül az asztalra ilyenkor egészben sült mézes csirke, párolt almával, vagy reszelt káposzta és alma salátával, gránátalma, póréhagyma, répa. halgolyók – gefilte fish és ezek különböző variációi.
Egy tipikusan kelet-közép-európai étel ilyenkor a tzimesz, ami nem más, mint párolt, mézes répa saláta, fahéjjal, naranccsal, csillag ánizzsal, kardamonnal és sok aszalt mazsolával vagy szilvával. A receptek természetesen régióról-régióra, családról-családra változnak, de nagy eltérés nincs. Van, aki narancslé helyett édes fehér bort önt a párolódó répához. Érdemes próbálkozni, kipróbálni új fűszereket, aszalt gyümölcsöket, esetleg fügét hozzá. Természetesen csak és kizárólag akkor, ha nem a nagymama féltve őrzött receptjét próbáljuk idén mi is újra alkotni.

Shana Tova u’metuká! Legyen mindannyiunknak édes és örömmel tel új éve!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése