2019. szeptember 13., péntek

5 kortárs izraeli művész, akit érdemes ismerni

Ha modern dizájn vagy kortárs művészet kerül szóba, Izrael már jó ideje ott szerepel a nemzetközi, kortárs művészeti térképen. Most összegyűjtöttük azt az öt, veterán vagy épp feltörtekvő képző és iparművészt, akikre érdemes odafigyelni.

Broken Fingaz BFC

Foto Credit: https://urban-nation.com

Izrael legsikeresebb interdiszciplináris street-art csapata a Broken Fingaz - négy srác a haifai utcákról, akiknek Banksyhoz hasonlóan nem lehet tudni az igazi nevét. A fiúk nem csak Haifa de Európa, Amerika, Ázsia jelentősebb nagyvárosainak falain is nyomott hagytak már pop-art hangulatú alkotásaikkal. A csapat szinte minden művészeti területen alkot - a textil dizájntól kezdve, a grafikákon, graffitin, kollázsokon át, a videó animációkig, de készítettek már klippet a U2 zenekarnak is. Remélhetőleg hamarasoan Budapesten taláűlkozhatunk velük.



Andi Arnovitz

Andi Arnovitz koncept művész, különböző installációkon, grafikákon, plasztikákon keresztül vizsgál olyan nehéz témákat, mint a meddőség, válás, családon belüli erőszak, de foglalkozik politikai, vallási és gender központú témákkal is. A jeruzsálemi művész célja, hogy munkái vizualitásán keresztül hozza közelebb a felvetett problémát a nézőhöz, és a műalkotás megértési folyamatán keresztül, a témával kapcsolatos, befogadói prekoncepciót kitágítsa.

Nők csöndes sora (2010) - dekupázs technikával készített matrjóska babák, kézzel varrt dobozban.
Fotó: andiarnovitz.com 

Aronovitz munkáit a világ sok pontján kiállították már - Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig. Alkotásai megtalálhotók magángyűjteményekben, illetve múzeomokban is.

Imák Mellénye (2009), papí, talált imakönyv, rojtok
Fotó: andiarnovitz.com
Fatma Shanan Dery

Razan and Adan 2 (2012), olaj és vászon
Fotó: http://www.fatmashanan.com

Fatma Shanan drúz származású, tel-avivi vizuális művész. Hatalmas olaj festményein, a közevetlen környezetébe tartozó emberek, jelenetek jelennek meg, leginkább szülőfalujából, Julis-ból. Alkotásaival dekontstruálni próbálja mindazokat a merev határokat, melyek a festészetet, a nemi és nemzeti identitást körülveszik és igyekszik egy hajlékonyabb, a határokon átfolyó értelmezési lehetőséget kínálni a nézőnek ezek értelmezésében. 

Önarckép szőnyeggel (2017) olaj, vászon
Fotó: http://www.fatmashanan.com

Legutóbbi sorozatában, az önmagáról, mint művészről, nőröl alkotott képpel játszik. Saját portéját mossa össze egyre inkább, az őt körülvevő környezettel. 
Mikozben a személyiség és identitás határok szétmosódnak a festményein, a tér, illetve az azt megtesítő tárgy - a szőnyeg, állandó marad. 

Shanan 2016-ban megkapta a Tel-Aviv Múzeum legjobb figuratív művésznek járó díját. 

Függő szőnyeg (2011), olaj és vászon
Fotó: http://www.fatmashanan.com


Medve és Munkás, print
Fotó: Museum of Communicm in Czech Republic
Kleinhouse többszörös díjnyertes grafikus,. különleges grafikáira nagy hatással volt a belga képregénykultúra, illetve a japán mangák vizuális világa. Igazi művészi hangját a Betzalel Egyetem elvégzésue után találta meg. Sokáig szabadúszó grafikusként dolgozott olyan nagy cégeknek, mint a Stella Artois, Harper Collins, BBC. Nemrég saját tervezői stúdiót alapított Astro Tiger néven, ahol kifejezetten céges arculat tervezéssel foglalkozi. 


Lót és felesége
Az eredetileg Buenos Airesben született, Sylvia Feinsten bibliai témákat dolgoz fel különleges, absztrakt szőnyegein. Képeivel nem történetet mesél el, hanem az egyes történetek központi drámáját igyekszik megragadni. Feinstein képeit hagyományos, régi franci aoubusson technikával készíti, de modern, helyi anyagokkal. Stúdiója és műhelye Modiinben található, de képei jelen vannak a világ jelentős múzainak gyűjteményében is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése