2020. május 12., kedd

55 éves a jeruzsálemi Izrael Múzeum


Képek az Izrael Múzeum megnyitójáról - Photo: Israel Museum
1965. május 11-e rendkívül forró nap volt Jeruzsálemben. Elegáns hölgyek és urak, a kibucos sapkát rögtönzött módon, nyári kalapként hordva a fejükön, igyekeztek egy láthatóan fontos eseményre Givat Ram magaslatán. A külföldi vendégek mind Európa jelentős múzeumainak igazgatói, kurátorai voltak. Azért jöttek össze ötvenöt évvel ezelőtt, Jeruzsálem egyik legmagasabb pontján, hogy együtt ünnepeljék, a már ekkor nemzetközi jelentőségű archeológiai gyűjtemény megnyitását. 

Az épület, ami a tekercsket őrzi - Phtoto: Israel Museum

Az Izrael Múzeum, ma Izrael Állam legjelentősebb archeológiai és művészeti intézménye. Gyűjteményének idő spektruma az őskortól napjainkig terjed. A főleg Izrael régészetére fókuszáló részlege világszinten is jelentős. Ugyanakkor jelentőségben nem marad el mögötte a szépművészeti gyűjtemény, illetve a zsidó életet és művészetet bemutató részleg sem. A múzeum egyik fő nevezetessége, a “Könyv Szentélye”, ahol a Qumráni-tekercsek egy része látható, néhány más, értékes és ritka középkori héber kézirattal egyetemben. Az ikonikus épületet Armand Bartos és Frederick Kiesler építészek tervezték. Az épület a Háborús-tekercsben megjelenő, fény és sötétség fiai harcának vízióját szimbolizálja külső megjelenésében. Belül viszont azoknak a qumráni barlangoknak a hangulatát idézi, amelyekből tekercsek előkerültek. 

A Könyv Szentélye részleg bejárata - Photo: WikiCommon

A múzeum másik, sokak által kedvelt látogatóhelye, a Billy Rose Art Garden, ami a világ egyik legjelentősebb szabadtéri szoborkiállítása. Elrendezésében a japán zen kertek hangulatát idéző Art Garden, Isamu Noguchi, japán-amerikai szobrász tervei alapján került kialakításra. 
A kert legrégebbi darabja Auguste Rodin 1880-as évekből származó bronz szobra. A kertben jellemzően 20. század második felének alkotásai találhatók olyan művészektől, mint Alexander Calder, Cales Oldenburg, Henry Moore, Robert Indiana és Pablo Picasso. 

Robert Indiana: AHAVA(Love) 1977 - Photo: Israel Museum

A jeles, 55. évforduló kapcsán, a jelenlegi múzeum igazgató Prof. Ido Bruno vezetésével vehetünk részt mi is egy virtuális túrán. Olyan érdekességeket láthatunk, melyek mellett lehet, hogy elsőre elsétálna az ember. 

Videó ezen a linken tekinthető meg.

Ahogy a többi múzeum Izraelben, az Izrael Múzeum is kibővített on-line tartalmakkal és virtuális tárlatvezetéssel próbál kapcsolatban maradni közönségével. Mindezek mellett nagy erővel készülnek a június eggyel kezdődő újranyitásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése