2020. május 13., szerda

Boldog nemzetközi humusz napot!

Humusz nélkül nincs izraeli, közel-keleti reggeli. Humuszt enni bármikor lehet, de talán a legjobb mégis reggelire vagy ebédre egy jó bárány vagy csirke shwarmához, vegetáriánus sabich szendvicshez vagy csak magában, friss, meleg pitával. 

Korolovszky Anna humusz napi grafikája, 2020

Az, hogy ki volt az, aki először dolgozott össze mozsárban főtt csicseriborsót, szezámmag pasztával (tahini), fokhagymával, citrommal és vízzel, a gasztronómiai történelem homályába vész. Mégis, a legtöbb vonatkozó forrás egyetért abban, hogy a humusz több ezer éve fontos része a levantei, mediterrán országok mindennapi értekezésének. Nagy különbségek nincsenek az egyes népek humuszai között, mégis természetesen mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje. 

A Guardian híres gasztronómiai kolumnistája, a brit-izraeli chef, Yotam Ottolenghi, a következő bejegyzésben több szuper receptet is közzétett a témában.

Yotam Ottolenghi’s hummus with grilled, marinated mushrooms. Photograph: Louise Hagger/The Guardian

Aki még nem elég bátor, hogy belevágjon a sajátkezű humusz készítése, az se keeredjen el. A korlátozások idején is van rá lehetőség, hogy autentikus izraeli humusz, tahini kerüljön az asztalunkra. 

A Humusz Bár már több évtizede megbízható pont, ha izraeli humuszról vagy shwarmárol van szó. Egy tál humusz, laffával és máris Tel-Avivban érezhetjük magunkat. A karantén idején rendelhetünk tőlük kiszállításra vagy elvitelre is. 

Egy falat humusz - Photo: Humusz Bár

A közel-keleti ízeket nagy variációban felvonultató Dobrumba is szállít házhoz. Az étlapon van paprikás, aleppói humusz, sütőtökös humusz, sima humusz tahinivel. Ottolenghi szerint érdemes többféle humuszt egyszerre az asztalra tenni egy déli mezze során. 

Jó étvágyat mindenkinek! Humuszra Fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése