2021. május 28., péntek

Izraeli sorozat ajánló

Ha még nem látta ezeket az Israeli sorozatokat semmiképpen se hagyja ki!


Shtisel

Az ultraortodox zsidók szinte teljes elzártságban élnek, mindennapjaik sokak számára rejtélyt jelentenek, azonban ebben a sorozatban bepillantást kaphatunk az életmódjukba.
A sorozat egy fiktív Haredi (ultraortodox zsidó) család mindennapjait örökíti meg, akik, Geulában, Jeruzsálem egyik vallásos negyedében élnek.

Shulem Shtisel, a helyi vallásos iskolát vezető rabbi, valamint családja többi tagjának életét követi nyomon. Shtisel egy Haredi, internet nélküli negyedben él. A közösség szigorú Haredi szokásokat követ, és a normák megsértése gyakran káoszt okoz a családon belül. A történet továbbá követi a fia, Akiva életét, aki egy álmodozó alter, vagyis „öregedő legény”, huszonnégy éves, titokban rajzol és többször is szerelembe esik.




Teheran

A sorozat egy Iránban született, de Izraelben nevelkedő fiatal zsidó nő titkos iráni misszióját örökíti meg Teheránban, aki emellett a Moszad ügynöke és számítógépes hacker is. A célja az iráni légvédelem semlegesítése, hogy az izraeli harci repülőgépek lebombázhassanak egy atomerőművet, és ezáltal megakadályozzák Iránt az atombomba létrehzozásában. Amikor Iránba érkezik, identitást vált Zhila Gorbanifar-ral, a helyi villamosipari vállalat muszlim alkalmazottjával. Zhila helyére belép az elektromos vállalat állomására és csatlakozik a számítógépes hálózathoz. Aztán megpróbálja áramtalanítani az iráni radarrendszert, hogy megkönnyítse az izraeli légierő folyamatos támadási kisérleteit. Missziója kudarcot vall, mert főnöke, aki azt hiszi, hogy ő Zhila ésmeg akarja erőszakolni. erre a nő egy következő harcban megöli a férfit. Az ezt követő szökése után Tamarnak bujkálnia kell. Tamar ekkor fedezi fel helyi gyökereit, hiszen Iránban született majd hatéves korában költözött Izraelbe. Ekkor meglátogatja nagynénjét és összebarátkozik az iráni demokráciapárti aktivistákkal.





Fauda

„Fauda” az izraeli hadsereg titkos kommandós egységére összpontosít, amelynek tagjai beágyazódnak a palesztin közösségbe, katonai hírszerzést folytatva hogy megakadályozzák a terrortámadásokat.

Doron, egy elit egység parancsnoka, aki csapatának történetét meséli el, akikkel a terroristák ellen harcolnak. Minden évad más történetet mond el. Az első pár évadban a ciszjordániai, valamint a megszállt területeken és Izrael területén belül üldözik a Hamász ismert vezető terroristáit, míg az utolsó évadban Gázában folytatódik a cselekmény, ahol két elrabolt izraeli diákot akarnak kiszabadítani.




A Shtisel és a Fauda is elérhetőek Netflix-en, a Teherán pedig az Apple TV sorozati között található meg.


Jó szórakozást kivánunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése