2024. március 27., szerda

Húsvét Izraelben

 

Húsvét Izraelben

Húsvét Izraelben

Mi is a húsvét?

A húsvét, más néven pászka vagy feltámadás vasárnapja, egy keresztény fesztivál és kulturális ünnep, ami Jézus halálból való feltámadására emlékezik, és az Újszövetség szerint a keresztre feszítést követő temetésnek a harmadik napján történt. 2024-ben a húsvét március 31-re, vasárnapra esik.

Húsvét Izraelben:

A húsvét, akárcsak a karácsony Izraelben, egyike az év két fő időszakának, amikor a keresztényeknek kifejezetten érdemes ellátogatni az országba. Ez az egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb időszak az ő számukra, hiszen egyedülálló élmény az ünnepet azon a helyen tölteni, ahol az eredeti húsvéti történet játszódik. Ezért nem is csoda, hogy ebben az időszakban Jeruzsálem megtelik a világ minden tájáról érkező zarándokokkal.

Hogyan ünnepeljük a húsvétot Izraelben:

Az ünnepnek a központi elemeire természetesen leginkább Jeruzsálem városában kerül sor.

Az ortodox és katolikus keresztények a jeruzsálemi óvárosban található Szent Sír-templomra fókuszálják a megemlékezéseiket, ahol a negyedik század óta Jézus keresztre feszítését, temetését és feltámadását ünneplik.

Bár 2024-ben húsvét vasárnapja március 3-ra esik, a különleges istentiszteletek hamarabb, már a nagyhét idején elkezdődnek. Ebben az időszakban színes és élettel teli csoportosulások jönnek létre, ahol az emberek közösen járnak hittársaikkal, Jézus utolsó lábnyomait követve.

 

Íme egy összefoglaló az éves vallási eseményekről az óvárosban:

Virágvasárnapi körmenet az Olajfák hegyén - március 24

Virágvasárnapon az Olajfák hegyéről induló katolikus és protestáns zarándokok ezrei himnuszokat énekelnek és pálmaleveleket lobogtatnak, felelevenítve Jézus jeruzsálemi belépését. A körmenetre a délutáni órákban kerül sor, az Olajfák hegyének keleti lejtőjén lévő Bethpage-templomtól indulva a Getsemáné kertbe haladva, majd az óvárosban a Szent Anna-templomnál végződve.

 Nagycsütörtök - március 28

A lábmosás egy hagyomány, amely Jézust utánozza tanítványai lábainak mosásában. Ezen a napon a hívők zarándoklatot tartanak a Szent Megváltó templomtól, amit a lábmosási rituálé és szent óra követ az Olajfák-hegyi Getsemáné kertben, majd ezt egy csendes magánimádsággal zárják le a résztvevők.

Nagypéntek - március 29

A húsvét egyik legikonikusabb eleme Izraelben a híres Nagypénteki Körmenet, amelyben keresztény zarándokok ezrei vonulnak végig a Via Dolorosán az óváros keresztény negyedében, kereszteket cipelve, hogy megemlékezzenek arról a napról, amikor Jézust keresztre feszítették és eltemették. Este a katolikusok temetési körmenetet tartanak a Szent Sírnál, a protestánsok pedig az óvárosi templomokban és a jeruzsálemi sírkertnél, ahol angol nyelven is tartanak istentiszteletet.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése