2024. március 25., hétfő

Purimi muri

 

A zsidóság egyik legvidámabb ünnepe a Purim. A megmenekülés és a vigadozás ünnepe. Purim napjait temérdek vidám és nem mindennapi program övezi, ünnepelve a győzelmet és megemlékezve arról, hogy a zsidók történelmében minden keserűség és siralom végül örömre és ünnepre fordul.

Az idei purim azonban eltér a korábbi évek ünneplésétől, bár nem feltétlenül külsőleg. Az ünnep örömteljes hangulata szembe megy az Október 7-ei támadások által létrejött érzésekkel, hangulatokkal és azzal a tudattal, hogy 134 túsz továbbra is fogságban van Gázában miközben katonák is esnek el a harcokban.


Ennek ellenére, még akár csak dacból is, az ország nagy részén a szokásos módon tartották meg az ünnepet. Az ünnep alatt Izraelben és a világ számos országaiban a zsidó gyerekek olyan jelmezben indulnak óvodába, iskolába, amiben csak szeretnének. Az utcákon már kora reggel látni a purimi készülődést, a királylánynak és szuperhősnek öltözött gyerekektől az utcabálokra és felvonulásokra készülő felnőttekig. A nap folyamán mindent a kollektiv hangzavar és vígasság követ.

 


Purimkor az evés-ivás-vigadás és jelmezbe öltözés mellett hagyomány az ajándékozás és adakozás a barátok és család között amit nagy főzések, hidegtálak, és sok-sok purimi házisütemény készítése kísér. Ezekben a napokban a zsinagógákban felolvasásokat tartanak az Eszter tekercsből de az sem ritka, hogy bárokban, klubbokban, tornatermekben gyűljenek össze tömegesen a felolvasásra.

Idén a Jeruzsálemi purim az ünnep megtartásával kapcsolatos kezdeti bizonytalanság ellenére hozta a purimi hangulatot. Izraelben a lakosság jelmezbe öltözve és az utcákon felvonulva ünnepelt. Annak ellenére, hogy valamilyen szinten a háború és a még fogságban lévő túszok gondolata beárnyékolta az ünnepet, az ünneplő tömeg a purimhoz méltóan lelkesen és örömteli hangulatban töltötte a purimi napokat.


A purim ünneplése nem csak Izraelre korlátozódott. Más országokban, városokban is sor került a zsidó hagyományok szerinti ünneplésre.

Budapesten is régóta találkozhatunk a zsinagógán kívüli purimi bulikkal, megilla olvasásokkal.

Idén lehetőségünk volt a purimi ünneplésre az Auróra klubban ahol, beöltözős megilla olvasással, purimi kézműves foglalkozásokkal és a Zsidó Táncház programjával várta az érdeklődőket Bob Cohen és Móser Ádám. A Gólem szinház vasárnap kortárs zsidó kulturális és sütifesztivált szervezett ahol megkóstolhattuk a hagyományos purimi süteményeket és egy varázslatos fesztiváli látképet varázsoltak az érdeklődő családoknak a Csányi utcában. Emellett pedig Eszter könyvének felolvasát hallgathattuk és jazz-koncerten vehettünk részt ezen a hétvégén a Bálint-ház szervezésében.


Fotó kredit: Keller Zoli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése