2016. január 11., hétfő

Izrael Állam Nagykövetsége szívből gratulál Nemes Jeles Lászlónak, hogy Saul fia című filmjével elnyerte a Golden Globe-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában


Nemes Jeles László a Golden Globe-díjjal a kezében
Forrás: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater

Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti – mondta az MTI-nek Nemes Jeles László Los Angelesből, miután az általa rendezett Saul fia elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének elismerését a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.
A rendező, aki stábjának, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának is köszönetet mondott a Golden Globe-ceremónia színpadán, azt mondta: "A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot".
Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.
"Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált" - mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere az MTI-nek.
 
"Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk" - tette hozzá.
A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza.
epa05096516 Hungarian director Laszlo Nemes (C) holds the award for Best Foreign Language Film for 'Son of Saul' in the press room during 73rd Annual Golden Globe Awards at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California, USA, 10 January 2016.  EPA/PAUL BUCK
Fotó: EPA/PAUL BUCK

A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíja mellett három másikat is elnyert.
A magyar film esélyes arra, hogy jelöljék Hollywood legrangosabb elismerésére, az Oscar-díjra. Az amerikai filmakadémia csütörtökön ismerteti a jelölteket.

(Forrás: nol.hi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése