2016. július 15., péntek

Idén is érdemes kilátogatni a Sziget Fesztiválra, számos izraeli fellépővel találkozhattok!



Ismerjétek meg őket:

Dudu Tassa & The Kuwaitis




„Úgy szól, mintha Rachid Taha a Led Zeppelin erősítőjén játszana” – írta a francia Les Inrockuptibles magazin Dudu Tassa új zenekarának első albumáról (Dudu Tassa and the Kuwaitis), de még ennél is mélyebbre nyúlik Tassa gyökere.

Az iraki zsidó gyökerű Tassa Tel Avivban cseperedett fel. Tizenhárom éves volt, amikor az első albuma (Loving the Songs) 1990-ben megjelent, és attól kezdve ontotta a lemezeket, de nyugaton csak a 2009-es In the End You Get Used to Everythingnek támadt visszhangja, melyen a Radiohead gitárosa, Jonny Greenwood is szerepelt.

Az áttörést eredményező Dudu Tassa and the Kuwaitis 2011-ben látott napvilágot, Tassa nagyapja és annak testvére – a modern iraki zene megteremtői közt számon tartott – Daoud és Sallah Al Kuwaiti előtt hajtva fejet. Sallah tíz, Daoud nyolcéves volt, amikor a nagybátyjuktól egy hegedűt és egy lantot kaptak ajándékba, és hamarosan az arab világ olyan kaliberű előadók kérték közreműködésüket, mint Umm Kalthoum és Mohammed Abdel Wahab. Aztán az ötvenes évek elején Izraelbe telepedtek, és az Izraeli Rádió arab zenekarának szólistáiként ragyogtak tovább, azon kevesek közé tartozva, akiket egyaránt csodált az arab és a zsidó hallgatóság.

Az ő szerzeményeiket gyúrta a maga képére Tassa a Dudu Tassa and the Kuwaitis Vol. 2 című 2015-ös albumán is, a maga varázslatos módján, vagyis úgy, hogy éppolyan klasszikus, mint amilyen friss irak ’n’ roll legyen.




Maya Isacowitz



Feltörekvő és hazájukban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarok az Európa Színpadon, ahol a program a fesztivál nemzetközi promótereinek ajánlataiból és Sziget kutatómunkájának köszönhetően áll össze minden évben. Olyan izgalmas produkciók lépnek itt fel, akik zeneileg érdekesek, különlegesek és éveken belül meghatározó szereplői lehetnek az európai fesztiváloknak.




Etay Axelroad & Chiaki Horita: Duo Angle



A Batsheva – the Young Ensemble csapatának két fiatal táncosa, Etay Axelroad és Chiaki Horita saját koreográfiájukat állítják színpadra. A Duo Angle című darab középpontjában az egyének párrá alakulása áll. Egy ilyen egyszerű, ugyanakkor mégis komplex folyamat számtalan kérdést vethet fel, például hogyan hatunk egymásra, mi történik, amikor valakit beengedsz a személyes teredbe és hogyan oszlanak meg az energiák, amikor nem vagy egyedül? A duett azokkal az érzelmekkel is foglalkozik, amiket egy ilyen állapot kiválthat, az előadás során a magány, a félelem, a meglepetés, az összezavarodottság és a boldogság küzd egymással, keresve a választ a fenti kérdésekre.







Kibbutz Contemporary Dance Company presents Martin Harriague & Eyal Dadon: Croissant Al Ha'esh




Két eltérő kultúra és táncos múlt közös pontjainak bemutatása inspirálta Eyal Dadon izraeli és Martin Harriague francia koreográfusokat a darab alkotásakor. A négy különálló részből felépülő előadás címe is a két ország szimbólumait elegyíti, a croissant Franciaországot, míg Izraelt az al ha’esh (barbecue, ami minden esetben összehozza az embereket) képviseli. Az esztétikai szempontokat és intellektuális mélységeket egyaránt érintő darab bővelkedik humorban és öniróniában, talán nem véletlen, hogy több nemzetközi díjjal és elismeréssel is jutalmazták. A két koreográfus együttes munkája rávilágít, milyen fontos lehet a különböző kultúrák közös nevezőinek megismerése, mely segítségével egy jobb világ eljövetelét vetítik elő.

Pishpesh’ (koreográfia: Eyal Dadon) – a 2015-ben Hamburgban megrendezett International Choreography Competition első helyezettje

You Man (zene és koreográfia: Martin Harriague) – a 2015-ben Stuttgartban megrendezett International Choreography Competition közönségdíjasa és a tánc kategória második helyezettje

Will Arrive (koreográfia: Eyal Dadon)

Beauty vs. Beast (koreográfia: Martin Harriague) – elnyerte a 2015-ben Hamburgban megrendezett International Choreography Competition Scapino Ballet díját, valamint a 2015-ben Koppenhágában megrendezett International Choreography Competition harmadik legjobbnak értékelt koreográfiájáért járó díjat és a közönségdíjat is.





Roni Chadash: Caged



Roni Chadash tánca során igyekszik felszabadítani a benne rejlő állatias ösztönöket, legyen szó szép, csúnya, különös vagy éppen szenvedélyes megnyilvánulásokról. Ezek segítségével igyekszik megtalálni saját önkifejezésimódját, átadni mindazokat az érzéseket és gondolatokat, amire szegényes emberi nyelvünk szókincse nem alkalmas.






Fiber 3


A 2016-os tábortűz verseny nyertese!







Ouzo Bazooka






Las Salinas





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése