2018. október 29., hétfő

Herend zsidó öröksége

Kultúrtörténeti szempontból jelentős kiállítás nyílik október 29-én este a Magyar Zsidó Múzeumban. Először kerülnek fókuszáltan bemutatásra a Herendi Porcelánmanufaktúra júdaikái. 

A herendi porcelánokról köztudott, hogy elsősorban a századfordulós arisztokrácia és nagypolgárság asztalait díszítették finom étkészleteik, vázáik. Azt viszont kevesen tudják, hogy Fischer Mórnak köszönhetően, a korabeli magyar zsidóság polgárosodásának is az egyik fő színtere volt. A finom étkészletek mellett, már az induláskor készültek a gyárban kézzel festett széder tálak, kiddus serlegek. 

A Manufaktúra 19. századi pénztárkönyvei szerint a kaposvári, székesfehérvári, kismartoni főrabbi, valamint Dr. Samson Raphael Hirsch német rabbi és Dr. Nathan Marcus Adler londoni főrabbi is egy-egy O’Sullivan mintás serleggel gazdagodott az 1860-as években.




Fischer Mór munkásságát fiai közül a Kolozsvárott letelepedett Vilmos folytatta, aki porcelánfestödéjében számos judaika tárgyat festett. Ő alapította a kolozsvári neológ hitközséget, feleségével sokat jótékonykodott.


Farkasházy Fischer Mór örökségét máig őrzi a Manufaktúra, hiszen a judaika kollekció részeként már mezuzákat és trenderliket is készítenek Herenden.


A kiállítás egyik különlegessége, hogy 1942-ben már egyszer volt kísérlet a herendi júdaikák összefoglaló kiállítására, de sajnos az akkori körülmények miatt ez nem valósult meg, így a mostani lesz az első ilyen tematikájú kiállítás. A bemutatott tárgyak három gyűjteményből állnak össze: A Magyar Zsidó Múzeum saját anyagából, a Herendi Porcelánmanufaktúra és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből. 





A kiállítás 2019. áprilisáig tekinthető meg. 
A kiállítás fővédnöke, az Izraeli Nagykövetség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése