2018. október 4., csütörtök

Izraeli programok a hétvégére

Budapesten október 4-én kezdetét veszi az CAFe Budepest  vagyis a Budapesti Őszi Fesztivál, melynek keretein belül két izraeli zenekar is fellép a hét vége felé.

Október 6-án az etióp származású izraeli Gili Yalo és zenekara lép majd fel a Budapet Ritmón, az Akvárium Klubban.  Gili Yalót, az etióp éhínség idején egy szudáni menekülttáborból, nagy titkosszolgálati akció keretében szöktették Izraelbe, gyerekként. Úgy énekel a színpadon mint egy kisisten és úgy mozog, mint James Brown. Első lemeze 2017 végén jelent meg és az elmúlt évek egyik legizgalmasabb debütálása volt az övé.


A Budapest Ritmo Fesztivál részletes programja itt érhető el: http://budapestritmo.hu/#koncertek

Gili Yalo fellépése az Izraeli Nagykövetség támogatásával valósul meg.


Október 6-7-én izraeli vegán burgerezés Steiner Kristóffal és Nimród Dagannal a Vegan Gardenben



Izraelben egyre népszerűbb a vegán étkezés, sokan etikai, egészségügyi okok miatt választják ezt az étkezési formát. A kóser háztartás szerint étkezőknek is nagy felfrissülést jelent, ugyanis a vegán éttermek sok zsidó irányzat szerint elfogadhatók kósersági szempontból is.

A hétvége házigazdája Steiner Kristóf, aki párjával, Nimrod Degannal együtt, egy különleges vegán burger menüvel is készül a vendégeknek. A programra érdemes előre jegyet váltani.

Vacsora időpont: 2018. október 6 (szombat) este 19:30 órától és október 7. (vasárnap) 18:00 órától.
Helyszín: Budapest, VII.kerület, Dob utca 40. - Vegan Garden


Október 10-én pedig Shai Maestro Trióval találkozhatunk az A38 Hajón.



Shai Maistro, a rendkívül tehetséges, fiatal jazz zongorista nem először jár már nálunk. Legutóbb tavaly rögzített egy lemezt a budapesti BMC Recordsnál. Most nemzetközileg elismert, izraeli zenészekből álló triójával érkezik Budapestre.
Maestro különleges zenei világában a tradicionális jazz találkozik a kortárs zeneszerzés és improvizáció formabontó elemeivel. Az Avishai Cohen zenekarában a világ legfontosabb koncerttermeit végigjátszó izraeli származású, Brooklynban élő zenész ma világszerte kitűnő, különös triójával hódít.

Ötévesen kezdett zongorázni, majd nyolc évesen felfedezte magának a jazz világát. Az első a sorban Oscar Peterson Gerschwin albuma volt, melynek, könnyed, légies játéka és Gerschwin dalai teljesen ámulatba ejtették. Tizenöt évesen megnyerte hazájában, Izraelben a Jazz Sings nevű versenyt, amit követően a legendás bostoni jazz-akadémia, a Berklee College of Music teljes ösztöndíjat ajánlott neki, de nemet mondott.

2010-ben megalapította saját formációját, a Shai Maestro Triót, akikkel komoly nemzetközi sikereket ért el.  Felléptek Chick Coreával, Tigran Hamasyannal és Diana Krall-lal is egy színpadon. Eddig négy albumuk jelent meg, amelyeken a romantikus balladáktól a légiesen improvizatív szerzeményeken át rockba hajló szerzemények is szerepelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése