2019. március 20., szerda

Purimi készülődés

A zsidóság egyik legvidámabb ünnepe a purim. Izraelben a gyerekek végre abban a jelmezben mehetnek óvodába, iskolába, amiben minden nap szeretnének. Az utcák már kora reggel tele vannak kis királylányokkal, Sam, a tűzoltókkal, supermanekkel és mindenféle hátizsákos, jelmezes aprósággal. A nagyobb városokban lévő iskolák ilyenkor utcabálokat rendeznek, jelmezes felvonulással ünnepelnek. Hatalmas a hangzavar, a vígasság.



Izraelben több napon keresztül tartanak az ünnepi bulik. A tel-avivi Kikar Ha-Medinán rendszeresen százezer ember szokott összegyűlni a délután kezdődő utcabálon és jelmezes felvonuláson. A zsinagógák mellett még több száz különböző helyen - bárokban, klubokban, tornatermekben - olvassák fel az Eszter tekercset.

Eszter tekercs

Budapesten is régóta találkozhatunk a zsinagógán kívüli purimi bulikkal, megilla olvasásokkal. Idén például négy budapesti közösség tartja együtt a purimi karnevált a BB'Z bárban. Rabbikkal, kántorokkal, megilla tekerccsel. Bár családi eseményként van meghirdetve ez a rendezvény, mégis feltehetőleg inkább a felnőtt közönségnek lesz érdekes.

Budapesten hosszú évek óta szokás, hogy a helyi, izraeli diákközösség egy hatalmas, zártkörű jelmezbállal ünnepel. A zenét izraeli dj-k adják, jelmezben érkezni kötelező.

A progresszív Marom közösség is minden évben külső helyszínen tartja a purimi ünnepséget. Idén az Auróra klubban ünnepelnek, beöltözős megilla olvasással, játékokkal és Zugoly koncerttel.

Bulizni persze nem csak Budapesten lehet: Pécsett, az Izraeli Kulturális Intézet szervez purimi fogadást a Reggeli nevű helyen.

Aki hagyományosabb hangulatra vágyik, azoknak érdemes felkeresni az egyik helyi zsinagógát. A jelmezes megjelenés persze itt is kötelező!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése