2019. április 12., péntek

Emanuel Gat újra Budapesten!

Emanuel Gat a performer és zenész Awir Leonnal együtt álmodta meg a SUNNY-t, ami egyszerre élőzenei koncert és vibráló koreográfiai felfedezőút. Az ötletek kavalkádjában a SUNNY képes felmutatni új légies zenei formákat ezzel párhuzamosan mélységében vizsgálni és megkérdőjelezni a kortárs táncművészet lehetőségeit.





Emanuel Gat – hatodik alkalommal a Trafó színpadán! – nem csupán koreográfusként, hanem teoretikusként is kiválóan megállja a helyét: ahogy írásaiban ki is fejtette: zeneként tekint a táncra. A zene nem kezdőpont, de nem is megoldás a számára, mert - mint írja - a táncot zene nélkül is hallanunk kell. Hang(szer)ként kezeli táncosait is, fogalmazhatunk úgy is, mindegyik külön szólamot képez, hol egymás mellett futnak párhuzamosan, hol szervesen összekapcsolódnak, egyetlen önálló organizmust alkotva.


„Emanuel Gat mesterművet hoz létre mikor megalkotja a SUNNY-t. A színpadon Marvin Gaye azonos című dala adja meg az alaphangzást, Awir Leon épít élő zeneiséget köré. Gat úgy alkalmazkodik az elektronikus zenéhez, hogy közben hű marad saját, eredeti stílusához. Magán a virtuóz táncon túl, a mű az előadók közötti kapcsolatok színpadon való megszületéséből áll. Hosszúra nyúló csendek, bravúros jelmezek, játékosság, metsző pillantások és kitörő kacajok alkotják meg az előadás világát, amiben túlcsordul az ifjúság, az életöröm és a derű.” - Le Figaro




A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül most bemutatásra kerülő darab érdekessége, hogy Emanuel Gat egyik táncosa - Juhász Péter, táncos, koreoráfus, aki a következő hetekben kezdi meg a közös munkát Idan Sharabi, izraeli koreográfussal az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat részére. Az izraeli-magyar koprodukció premierje június 2-án lesz, a Nemzeti Táncszínházban, a Zsidó Művészeti Napok záróelőadásaként. 

Az előadás április 12-én és 13-án tekinthető meg a Trafóban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programjaként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése