2020. március 26., csütörtök

Izraeli kultúra karantén idejére

Bár mindenki tudja, hogy ezekben a súlyos időkben a kulturális lehetőségek igencsak korlátozódtak - fizikai értelemben mindenképpen, mégis a kultúra az, ami lehetővé teszi, hogy egy rövid időre kikapcsoljuk a valóságot és lelkileg, szellemileg feltöltődjünk egy kicsit. 
Épp ezért, a világ minden táján, ahol a koronavírus házi karanténba kényszerítette mind a művészeket, mind a zenészeket, sorra készülnek az újabb és újabb, on-line elérhető kulturális tartalmak, előadások - az erkély koncertektől az on-line film fesztiválig. 

Design Museum Hulon - State of Extremities Exhibition Poster

Ebben a bejegyzésben, most összegyűjtöttünk néhány, a napokban aktuális on-line, Izraeli művészeti eseményt, amit szívvel ajánlunk mindenkinek, aki izraeli kultúrával szeretne töltekezni a napokban. Most filmeket és kiállításokat ajánlunk nektek.

Filmek: 

Rengeteg izraeli dokumentumfilm és rövidfilm kerül mostanában on-line vetítésre.  
Ezeknek egy jó része angol feliratos - ilyen pl. A Big Tuna is, ami Max Tuna Schieber, a korai, izraeli Borat életét meséli el, eredeti felvételeken keresztül. 




De persze mindezek mellett ott van a Netflix is, ami remek Izraeli sorozatokat és játékfilmeket kínál. 

Múzeumok: 

Jeruzsálemi Örmény Fesztivál 


A Jeruzsálemi Természetrajzi Múzeumban két napja kezdődött volna hivatalosan az évente megrendezett Örmény Kulturális Fesztivál. Sajnos ez fizikailag most elmarad de csüggedésre semmi ok, mert a fesztivál szervezői minden nap, magyar idő szerint 20:00-21:30 között egy újabb videóval jelentkeznek az izraeli örmény kultúrával kapcsolatban. A program Április 3-áig tart, a videók élőben a fesztivál FB oldalán érhetők el: 


Ha szívesen megnéznétek az állandó kiállítást az Izrael Múzeumba, akkor azt ezen a linken elérhető, virtuális sétán tehetitek meg.



Érdemes azonban a múzeumba menet előtt megtekinteni a következő összefoglalót a gyűjteményről, hogy tudjuk, mit is látunk: 


A Tel-Avivi Művészeti Múzeum két kiállítást tett on-line elérhetővé: 
Yonathan Vinitsky - The Cosmos című kiállítását, Illetve a Solar Guerrilla : Constructive Responses to Climate Change című kiállítását. Ez utóbbi, a globális felmelegedésre és a kapitalizmus környzetromboló hatásainak visszaszorítására keres, mutat válasz lehetőségeket, a városi teret helyezve vizsgálódása középpontjába.

Solar Guerilla:Constructive Responses to Climate Change
A Huloni Design Múzeum 10 év után újra elővette, a sajnos most igencsak aktuálissá vált nyitó kiállítását, a State of Extremities-t. Igaz virtuális séta nem elérhető az oldalukon, de a kiállítás képes szöveges dokumentációja igen. Olyan, mintha egy interaktív katalógust lapozgatnánk. Ha egy kiállítást néztek meg on-line, ami a mostani helyzetünkre reflektál, ez legyen az!

State of Extremities Exhibition Opening Scene

Következő bejegyzésben zenei és színházi, illetve táncos projektekkel érkezünk majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése