2020. március 30., hétfő

Színház az egész világ! Izraeli kultúra karantén idejére - 2. rész

Múlt hét pénteken volt a Színház Világnapja, így ennek apropóján a mostani bejegyzésben olyan izraeli színházi, táncművészeti programokat, közvetítéseket, videókat ajánlunk nektek, amiket az otthoni kényszerű bezártságból is könnyen elérhettek. 

Solidarity Photo:Elad Debi


Elsőként álljon itt, az Izraeli Nemzeti Színház, a Habima társulata által készített vidám videó, amiben a színészek otthonról énekelnek külön de mégis együtt arról, hogy még a karantén idején se adjunk utat a konstans csüggedésnek. 




A haifai Cameri Színház társulata sem hagyja magára a közönségét a kényszer bezártság idején. Facebook oldalukon folyamatosan kommunikálnak közönséggel. Tartanak on-line felolvasásokat - a színházi világnapon pl. Hanoch Levin darabokból, illetve folyamatosan töltenek fel régebbi felvételeket a társulat repertoárjából a színház You Tube csatornájára. Tegnap este került fel héberül Shavi Gabizon “Őrült szerelem a Nana utcában” című filmjének színpadi adaptációja. A darab tragikomédia, egy szélsőséges szerelem története. Főszereplője Viktor, aki Kiryat Yam egy rettenetes részén lakik, ahol egy kalóz csatornát működtet, amin keresztül romantikus filmeket sugároz a környék lakóinak. Egészen addig, amíg nem találkozik a csodálatosan szép Michaelával és ő maga nem lesz saját tragikusan romantikus filmjének főszereplője. 




Izrael vezető gyerek színháza, a Train Theatre bábokkal és tárgyakkal készített darabok előadására specializálódott. Ők most elsősorban azoknak a szülőknek igyekznek a segtségére lenni, "Band Aid" digitális báb csomagjukkal, akik otthon ragadtak egy, kettő, három vagy még több gyerekkel. A videókon található ötleteket és foglalkozásokat eredetileg kisgyerekekkel foglalkozó szakembereknek készítették, az izraeli Goethe Intézettel közösen, de most elérhetővé tették őket mindenki számára.
A csomagban több kreatv ötlet van arra nézve, hogyan alakthatjuk át a háztartásban előforduló legegyszerűbb eszközököt - pl. a WC papír gurigát, szivacsot, egyszerű A4-es lapot - bábokká. A videó egyszerre ötletfirrás és szórakoztató bábelőadás is.



Ha szeretnétek több videót is látni, itt tudtok kapcsolatba lépni a színházzal.



Színházról térjünk vissza még egy pillanatra a filmekhez:


A Steve Tisch School of Film and Television szabadon megtekinhetővé tette az elmúlt két évtized diákfilmjeit az Tisch VOD csatornáján keresztül. Ezek közül több is kapott nemzetközi, illetve izraeli rövidfilm fesztiválon díjat. Ha valami mást szeretnétek kipróbálni, mint a nagyjátékfilmek vagy sorozatok a Netflixen, érdemes innen szemezgetni.



Tánc, tánc, tánc




Izrael egyik legnépszerűbb kortárs táncegyüttese, a Vertigo, mint mindenki más is, sorra kényszerül lemondani nemzetközi fellépéseit, melyek közül egy sajnos a miskolci Horizont Fesztiválon való részvételüket is érinti. Az észak-magyarországi, nemzetközi táncfesztivál most áprilisban került volna megrendezésre, de sajnos a jelen körülmények miatt, egyelőre bizonytalan időre elhalasztásra került. Azonban mind a szervezők, mind a fellépők bíznak abban, hogy a fesztivál még idén ősszel megvalósulhat majd, az eredeti felállásban. 


Amíg azonban arra várunk, hogy élőben is újra láthassuk őket, érdemes követni az együttes Facebook oldalát, ahol folyamatosan értesülhetünk arról, hogy mikor tesznek fel újabb előadást on-line az archívumukból. Legutóbb a Yama című darabuk vált megtekinthetővé, 2016-ból.

Vertigo:Yama poster



A Kibbutz Contemporary Dance Company egy új, élőben felvett darabban reagál a mostani helyzetre. Az on-line felületre készült előadás címe: Dancing Together Solo”, hiszen ezekben a napokban most mind egyedül vagyunk otthon de mégis, az on-line felületeknek köszönhetően folyamatosan együtt.


Kibbutz Contemporary Dance Company - Practicing
 

Kibbutz társulata optimistán tekint előre. Erősen bíznak abban, hogy a világjárvány nyárra véget ér, ezért, bár a nemzetközi fellépéseiket a következő hónapokban elnapolták, az évente megrendezett, nemzetközi tánc kurzusokat nem tervezik elhalasztani július-augusztusról. 

Gai Behar és Sharon Eyal

Sharon Eyal
- gyakori vendég magyarországon. Legutoljára a Trafóban láthattuk őket L-E-V Chater 2 darabukkal. Most a holland CineDans - tánc filmfesztivál keretein belül, március 30-ig on-line elérhető a Sharon Eyalről, illetve a Soul Chnain című koreográfiájáról készült dokumentumfilm. 




Sharon Eyal és a L-E-V csapata március 26-án egy közel 2 órás live DJ-szettettel próbálták meg jobb kedvre deríteni az őket követő közönséget. Ha esetleg lemaradtatok zenészük, Ori Lichtik szettjéről, itt hallgathatjátok meg - Home Office-hoz is ideális :) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése