2020. május 18., hétfő

A művészet nincs karanténban

A karantén egyik pozitív hatása, hogy a virtuális kapcsolattartási technológiáknak köszönhetően eltűnnek a határok. Bár mindannyian nehezen viseljük a szociális távolságtartási kényszert, a kijárási korlátozásokat, mégis van, hogy bizonyos emberekkel most kerülünk olyan szoros viszonyba, amire eddig nem is gondoltunk. Az online művészeti kezdeményezésekkel is ez a helyzet. Az utóbbi hónapok során több olyan virtuálisan létrehozott projekt is napvilágot látott, melynek alkotói “normál időkben” nem biztos, hogy összetalálkoztak volna. 



Az egyik ilyen, a török, görög, örmény, izraeli zenészek által, több nyelven előadott videó felvétel, melyben az örmény származású Ara Dinkjian “Kép” című számát adják elő. A dal Törökországban “Ağladıkça” címen vált híressé,  Izraelben pedig a ‘80-as évek egyik meghatározó slágere volt. Több héber nyelvű feldolgozása is napvilágot látott azóta és a dal, a mai izraeli popkultúra egyik meghatározó elemévé vált. A mostani karantén alatt készült, többnyelvű verzióban maga Dinkijan is játszik New York-i otthonából. Akik még vele együtt zenélnek: Kardeş Türküler és Maral Ayvaz Isztanbulból, Eleftheria Arvanitaki Athénból, illetve Yoav Itzhak Tel Avivból. 


Egy másik, a napokban elkészült projekt, a belgiumi Izraeli Nagykövetség és az IMAJ Bruxelles kezdeményezésére létrejött, “A szövegbuborékok bezártság idején is szállnak” című virtuális kiállítás, melynek során 12 izraeli grafikusnak,a korona fertőzés alatt készített munkáit mutatják be, a virtuális térben.



Iana Zeffren macskái pl. folyamatosan kommentálják a körülöttük zajló eseményeket.


Rachel Shalev szarkasztikus humorral reflektál a karantén alatti otthonlét visszásságaira. 
Fekete tükör - Rachel Shalev: "Ennyi, holnaptól mindenki otthon marad."
"De az internet tele van mindenféle online programmal!"
" És remek csináld magad videókkal!"
"És nézhetsz természet filmeket felirat nélkül!"
"És van e-learning is!"
"És mindenki egyetért abban, hogy a legfontosabb dolog, hogy...."
"NINCS KÉPERNYŐ!"

Tamar Moshkovitz, a korona vírus alatti szorongásainkat járja körbe.


Az ismert izraeli illusztrátor, Shay Charka pedig, a szociális távolságtartás és a közösségi lét lehetetlenségre reflektál humorosan.


A további szerzők képei és a teljes projekt az IMAJ honlapján keresztül érhető el. 
(Képek forrása: IMAJ Bruxelles)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése