2018. szeptember 7., péntek

Shana Tova 5779!




Rosh Hashana köszöntő


Ahogy a zsidó új évet fogadjuk (תשע"ט), reménnyel és imádsággal tekintünk az együttműködés, a barátság, a zsidó egység, valamint a népek és az emberek közötti megértés jövője felé. Ez egyben a személyes gondolatok és imák ideje a szeretteink, családunk, barátaink, szomszédaink számára. Hozzon az új év egészséget, boldogságot és sikereket közösségi és egyéni törekvéseinkben!

A Rosh Hashana, az újév és a Yom Kippur közötti napok a bűnbánat és a lélekkeresés napjai. Ezalatt az időszak alatt közel kerülünk lelkiismeretünkhöz, értékeinkhez és hitünkhöz. Az elmúlt év, valamint annak közösségi és egyéni eseményei legyenek számunkra világítótornyok a jövő személyes és közös eredményességéhez.

A most véget érő év folyamán Izrael és a zsidó világ Izrael függetlenségének 70. jubileumi évét ünnepelte. Ez a kronológiai állomás nem csupán izraeli vagy zsidó ünnep, hanem fontos mérföldkő a nemzetközi közösség számára is, hiszen Izrael független, legitim, valamint jelentős tényezővé vált a régiójában és azon túl is. Izrael lett a zsidó élet központja, az innováció, a kreativitás, a leleményesség forrása az egész világ számára. Kezdjük az új évet a zsidóság Izrael iránti támogatása melletti újbóli elköteleződésével, valamint Izrael és a diaszpóra közötti kötelék gazdagításával.

Az új év különleges jelentősséggel bír Magyarország számára is; a rendszerváltás és a demokratikus átmenet, valamint a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele pontosan 30 évvel ezelőtt történt. Az elmúlt év a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének és fejlődésének éve volt, a következő pedig ugyanolyan sikeresnek ígérkezik,  mint az előző.

Rosh Hashana egy új év születését szimbolizálja imádságaival, álmaival, kívánságaival és vágyaival. Mutassanak ezek  utat életünk és munkánk számára a történelem, valamint a zsidó élet és civilizáció generációi által ránk hagyott ösvényen. Nézzünk szembe az élet kihívásaival közösen és egyénileg, legyünk hűek értékeinkhez és a lelkünkhöz, legyünk továbbra is fény nem csak a nemzet, hanem saját magunk számára is. שנה טובה, Shana Tova!


Yossi Amrani
Izrael Állam magyarországi nagykövete




Rosh Hashana greetings

As we usher a new Jewish year (תשע"ט) we look forward with hope and prayer to a future of cooperation, friendship, Jewish unity and understanding between nations and people. It is also a time of personal thoughts and prayers for our loved ones, family, friends, neighbors. May the new year bring good health, happiness, and successes in our collective and individual endeavors.

The days between Rosh Hashana, new year and Yom Kippur are days of repentance and soul searching. During this period, we can get closer to our conscience, values, and believes. The year past and its events, communal and personal, should be our light tower into a future of personal and collective achievements.

During the outgoing year Israel and the Jewish world has celebrated the 70th jubilee year of Israel’s independence. This chronological landmark is not just an Israeli or Jewish success, but an important landmark for the international community as Israel became an independent, legitimate state and a serious power/factor in its region and beyond. Israel has turned into a center of Jewish life and a source of innovation, creativity, ingenuity for the global community. Let’s start the new year with a renewed commitment to Jewish support of Israel and the enrichment of the bound between Israel-diaspora.

The new year has special meaning for Hungary as well: Hungarian revolution and democratization as well as resumption of diplomatic relationship between our two countries became a reality exactly 30 years ago. The last year has been a year of development and progress in the bilateral relationship between the two countries and the next year promises to be as successful as the last one.

Rosh Hashana symbolizes the birth of a new year, with it prayers, dreams, wishes and expectations. May these guide our life and work on the path inherited throughout history and generations of Jewish life and civilization. May we stand up to the challenges of life collectively and individually, may we be true to our values and our spirit, may we continue to be not only a light to the nation, but a light to ourselves as well. Shana Tova. שנה טובה, Shana Tova!


Yossi Amrani
Ambassador of the State of Israel to Hungary


1 megjegyzés:

  1. Ima

    Add meg Uram a gazembereknek,
    Gazemberségükre ráismerhessenek!
    Önismeretet, valós szégyenérzetet,
    Átélhessenek ők is, mint becsületesek!
    Gyötörje őket, folyton a felismerés!
    Aljasság nem lehet jó, merész!
    Ugyan neki jövedelmező lehet!
    Embernyi ember, nem tesz ilyet!
    Minden élő, ugyan máson élősködő!
    Ganajtúró bogár, trágyát görgető!
    Ember névhez, tán több kéne!
    Mózesek, ősi uzsorás dicsősége,
    Eredményes ugyan lehet
    Kap érte: élősködő nevet!

    VálaszTörlés