2022. május 6., péntek

Rómeó és Júlia Jeruzsálemben – homage á Markó Iván

75 éves korában elhunyt Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett alapítója és egykori igazgatója. Korának egyik leghíresebb táncos szólistája és balettmestere, valamint több éven át a jeruzsálemi Rubin Akadémia koreográfusa volt. Alkotói munkájára jelentős hatást gyakorolt Izrael, ott szerzett kapcsolatai és támogatói végigkísérték pályafutása során.

Másfél évtizeddel ezelőtt, társulata még telt házas előadásokon játszotta balettjeit. A kétezres évek elején rendezett Rómeó és Júlia történetét nem viszálykodó családokkal, hanem hagyományok, vallások és kultúrák ütköztetésével mutatta be a közönségnek. A palesztin-izraeli konfliktust szimbolizáló, a tragédiát arab Capuletekkel és zsidó Montague-kkal elbeszélő cselekmény, a 21. század Jeruzsálemében játszódik. Célja, hogy bemutassa a szeretet és az emberiesség győzelmét az ellenségeskedés felett. A szerelmesek elé a shakespeare-inél is nagyobb akadályokat gördítő történet happy end-del végződik: miután ittak a mérgezett kehelyből, a szerelmesek magukhoz térnek és boldogan élnek tovább együtt.

Markó Iván hatalmas örökséget hagyott hátra, munkássága balett-táncosok és koreográfusok egész generációira volt hatással. Emlékéből fakadjon áldás.

(FOTÓ: URBÁN TAMÁS/FORTEPAN)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése