2022. május 4., szerda

Zsidó és arab dallamok a Zsidó Művészeti Napokon

Május 11-én, a Közel-Kelet különleges dallamait hozza el Magyarországra a tel-avivi Arab-Jewish Orchestra a ZSIMÜ szervezésében.

A Nizar Elkhater karmester által vezényelt Arab-Jewish Orchestra budapesti műsorában újonnan komponált vagy feldolgozott művekből álló repertoárt játszanak, amelyek a zsidó és a keleti arab hagyományokat ötvözik. A műveket vonósokra és zongorára, valamint olyan keleti hangszerekre írják, mint az oud, a darbuka és az arab hegedű.


Az Közel-Kelet népeit a zene erejével összekovácsolni igyekvő, 2002-ben Tel-Avivban alapított zenekar tagjai Izrael más-más részein élő, tizenhét és harmincöt év közötti önkéntesek; zsidók, arabok és drúzok. A huszonnégy zenész és énekes többsége az ország különböző zeneakadémiájának hallgatója. Az Orchestra törekszik arra, hogy multikulturális repertoárjával és egyedi művészi látásmódjával, Izrael zenéjének elismert képviselőjeként hidat építsen kultúrák és emberek között. Gyakran lépnek fel Izraelben - zsidó és arab közönségre egyaránt fókuszálva-, valamint külföldön, nemzetközi zenei fesztiválokon. Izrael előadásaik között olyan helyszínek szerepelnek, mint a jeruzsálemi az Oud, a Sound of the Desert és a  Holiday of Holidays fesztivál. A zenekar   fennállásának tizedik évfordulóján különleges koncertet adott a Holon Színházban, Noa (Achinoam Nini) szólista közreműködésével. A koncertet az Izraeli Rádióban is közvetítették.

A budapesti koncert szervezői sok szeretettel várják a különleges hangzásra és zenei kuriózumra vágyó érdeklődőket május 11-én. Belépőjegyek a  https://zsidomuveszetinapok.hu oldalon vásárolhatók.

A vendégjáték Izrael Állam Nagykövetsége támogatásával valósul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése