2019. május 15., szerda

Ünnepeljük együtt a 71 éves Izraelt!


Izrael Állam fennállásának 71. évfordulóját ünnepeljük idén. Ennek a jeles alkalomnak kapcsán, rengeteg kulturális program közül válogathatnak az izraeli jazz, kortárs tánc, illetve gasztronómia iránt érdeklődők.



Az ünnepi programsorozat Debrecenben indul, május 15-én. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán ad este koncertet az izraeli Shalosh Trio, az Izraeli Nagykövetség és a Debreceni Tiszteletbeli Konzulátus közös szervezésében. A Trio nagyon izgalmas zenét játszik, a beskatulyázás híveinek bosszúságára egyik műfaj alá sem lehet őket igazán besorolni. Ők maguk egyszerűen így fogalmazzák meg stílusukat: akusztikus progresszív zene.

Aki esetleg nem tud elmenni 15-én este Debrecenbe, az még vehet jegyet a budapesti Opus Jazz Clubba 16-ra, illetve a Babel Sound International Jazz Festival első napjára, május 30-ára.


A kortárs tánc rajongói Sharon Eyallal találkozhatnak a Trafóban május 24-25-26-án este. A koreográfus, táncos Sharon Eyal, immár negyedszer lép fel Magyarországon, most legújabb darabját, a L-E-V Chapter 2-t hozta el nekünk Izraelből. Korábbi előadásaikhoz hasonlóan a Love Chapter 2 is a fények, az elektronikus zene és az egyedülálló szerkezeti felépítés tökéletes kombinációja. Az előadás az elveszett, eltűnt szerelem utáni érzelmek kavalkádjára koncentrál. A táncosok névtelen androgün csoportokban mozognak, mint Sharon Eyalnál annyiszor, és elképesztő hajlékonysággal, rugalmassággal képeznek új, kifejező testformákat. A testszínű, testhez simuló dresszek kiemelik a táncosok tökéletes vonalait. Az előadást hideg elegancia és feszesség jellemezi, melyben keverednek a klasszikus balett és a techno tánc elemei. Sharon Eyalék ismét bebizonyítják a nézőknek, hogy valami egyszerre lehet érzéki és erotikus, mégis hideg és gépies. Jegyek még kaphatók a Trafó honlapján.



Május 27-én, este, izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő. Zenéjében a folk rock műfajt vegyíti a gothic metal elemeivel – így jönnek létre dallamos, érzelmes, romantikus és erőteljes számai. Miután Izraelből Berlinbe költözött, Moran saját zenekart alapított Marcos Feminella, Ishay Sommer, Shir-Ran Yinon és Federico Truzzi részvételével. Under Your Bed című albumuk 2019 áprilisában jelenik meg. Jegyek kaphatók a Zsidó Művészeti Napok oldalán keresztűl.



Ha valaki május 27-én, hétfő este jobban szeretne inkább jazz-t hallgatni, annak meleg szívvel ajánljuk a budapesti Darshan Udvarban fellépő izraeli Subtext Duót. Gadi Lehavi a világ egyik legkedveltebb izraeli jazz zongoristája. Együtt játszott Chick Coreával és Avishai Cohennel. Társa, Yoav Eshed gitáros a Berklee College of Music-on szerezte diplomáját és rendszeresen játszik európai és izraeli jazz fesztiválokon. A duo másik tagja a gitáros Yoav Eshed, szintén ismert név a nemzetközi jazz színtéren.


Május 29-én lép majd fel a félig jemeni, félig lengyel származású, csodálatos Tula Ben Ari énekesnő, szintén a Darshan Udvarban. Tula a jazz, soul és a mediterrán népzene mestere. Spanyolul, héberül, latino nyelven és arabul is énekel. Magyarországon fellépett már a Babel Sound Fesztiválon és Ozorán, most pedig Budapesten a Darshan Udvarban találkozhatnak vele a jazz és világzene kedvelői. Tula erre a koncertre egy meglepetés izraeli vendéget is hoz, hogy kit, ez a helyszínen derül majd ki.



Ritkán láthatunk két ősbemutatót egy esten. Az InversedanceTársulat művészei páratlan táncszínházi élményt garantálnak a Zsidó MűvészetiNapok záróeseményén,az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban. Június 2-án, A Társulat két nemzetközileg elismert vendégkoreográfusa, Idan Sharabi (Izrael) és Juhász Péter, által készített új alkotások fontos társadalmi témákkal foglalkoznak létezésünk, mindennapi életünk kérdéseit boncolgatják a mozdulatok varázslatos nyelvén.
Az Les Ballet C de la B korábbi, az Emanuel Gat Dance jelenlegi táncművésze, Juhász Péter koreográfiája alapgondolatát Seneca örökérvényű kérdései adják, az emberi viselkedést kutatja az idő és a pillanat értékének relációjában. Idan Sharabi, izraeli táncművész-koreográfus -a Batsheva Dance Company és a Nederlands Dans Theatre korábbi művésze - alkotóként első alkalommal készít darabot magyar társulat számára, a fizikai test korlátlan lehetőségeit vizsgálva.

Fotó: Csendes Krisztina


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése