2019. május 24., péntek

Izraeli hangsúllyal szólal meg az első Babel Jazz Fesztivál



Három kiváló izraeli előadó is fellép május 27. és 29. között Budapesten, majd május 30-tól június 1-ig Balatonbogláron az első Babel Jazz Fesztiválon.


A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat zenész és hallgató, zenész és zenész között, amik immár a Babel védjegyét jelentik. A budapesti fesztivál helyszíne a Darshan udvar, ahol május 27-én a líraiság mestereként emlegetett izraeli Subtex duó lép fel: a formációt a Chick Corea és Avishai Cohen oldalán is feltűnt zongorista, Gadi Lehavi, és a legnevesebb jazzintézményben, a Berklee College of Music-o n diplomázott Yoav Eshed gitáros alkotja. Kettejük barátságából intim zenei párbeszéd születik a színpadon az izraeli jazzre jellemző melodikussággal.


A budapesti minifesztivált május 29-én az izraeli Shalosh Trió és a magyar közönség előtt már ismert izraeli énekesnő, Tula Ben Ari közös koncertje zárja. A Shalosh orientális, progresszív jazz-rockot hoz, aminek hangulati skálája a bensőséges kamarazenei hangzástól egészen a himnikus emelkedettségig terjed. Tula Ben Ari – akit a Playing for Change Band - zenével a békéért programból ismerhet a nagyközönség – a jazz, a soul és a mediterrán népzene mestere. Spanyolul, héberül, ladino nyelven és arabul is énekel – misztikumba és jó adag örömbe burkolva.


Május 30 után pedigmindhárom formáció t hallhatjuk Balatonbogláron is, ahol kibővített programmal várnak a szervezők.

A fesztivál további kiemelt fellépői a progresszív jazzt játszó luxemburgi Dock In Absolute trió, az experimentális jazzel és utazós dub pszichedéliával hódító belgrádi Naked, a magyar gitárlegenda, Snétberger Ferenc, valamint a két nagyformátumú jazz-zenész, Borbély Mihály és Binder Károly duója.



Programok

Budapest, Darshan Udvar Étterem (1088 Budapest, Krúdy Gyula u. 7.)


Május 27., hétfő
- Subtext Duo (ISR)

Május 28., kedd -
Dock In Absolute (LUX)

Május 29., szerda -
Shalosh + Tula Ben Ari (ISR)

Balatonboglár

Május 30., csütörtök:
Sequence Quartet (HUN) / The Transform Quintet (HUN) / Shalosh + Tula Ben Ari (ISR) / Nakedband Belgrade (SRB) / Ákos Fekecs Project + Antal Gábor Trio (HUN)

Május 31., péntek:
Kika Sprangers Quintet (NLD) / Subtext Duo (ISR) / Ferenc Snétberger (HUN) / Rafael (HUN)

Június 1., szombat:
Nikolai Ivanov (BGR) / Károly Binder - Mihály Borbély duó (HUN) / Dock In Absolute (LUX) / Kardos-Tomor-Molnár Trió (HUN) / Nakedband Belgrade (SRB)

További információ: babeljazz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése