2019. november 22., péntek

Hamarosan újra ZSIFI!

November 27. és december 1-e között, több mint húsz filmmel és a hozzájuk kapcsolódó kísérőprogrammal várja látogatóit az idei Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. A vetítésekre, a már megszokott módon a Művész és Puskin mozikban kerül majd sor. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Mexikóból, Izraelből, Franciaországból és Magyarországról.



A válogatás több filmje női életpályákra, sorsokra fókuszál: különleges filmélményt ígér az RBG című amerikai dokumentumfilm, amely Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság sokáig egyetlen női tagjának életét mutatja be. „RBG” több évtizede a női egyenjogúság aktív és ismert szószólója, számos alkalommal fellépett a nemi alapú diszkrimináció ellen. 

Ruth Bader Ginsburg
A fesztivál felhozatalában a közelmúlt több elismert hazai alkotása is szerepel, többek között az Oscar-aspiráns Akik maradtak és a Kertész Mihály életét bemutató Curtiz, emellett a „Zsifi”-n lesz A Pásztor című második világháborús dráma díszbemutatója – Illés László filmje októberben a Los Angeles Film Awards-on a legjobb független filmnek járó díjat kapta.

A fesztiválon idén öt izraeli filmes alkotás be,utatásra kerül majd. 
A Bál, 201-as év legjobb izraeli filmje, egy nem mindennapi felnövés történetet mutat be, három izraeli kamaszlány szemszögén keresztül.
  
A sofőr című izraeli dámában szokatlan fénytörésben láthatjuk Tel Aviv egyik ortodox negyedének életét: Nachman „sofőr”-ként keresi a kenyerét: gazdag családokhoz fuvaroz szélhámosokat, akik kitalált történeteikkel pénzt csalnak ki a megcélzott áldozatok emberbarát érzéseire alapozva. Élete egy pillanat alatt megváltozik, amikor a felesége elhagyja: ezentúl kilenc éves lánya is a szürke zónában töltött élete része lesz, akár akarja a férfi, akár nem. Apa és lánya új együttállása rádöbbenti Nachmant: a sok-sok hazug történet között a saját életének könyve teljesen elveszett.



Afrika. Egyeseknek pokol, másoknak mennyország.Egy mondatban összefoglalva erről szól, az amhari nyelven forgatott Fügefa című alkotás, melyben egy zsidó származású, etióp család egy nap úgy dönt, hogy elhagyja Etiópiát és elutaznak a már izraelben élő rokonukhoz. A gyönyörűen fényképezett film több izraeli és nemzetközi fesztiválon söpört be elismeréseket. 

Néha egy történetet könnyebb a végén kezdeni. A Vágyódás című filmben épp akkor csöppenünk bele a történetbe, amikor Ariel, a középkorú tanár megtudja, hogy 20 évvel ezelőtt, egy tanítványától gyereke született. A vágyódás 2017-ben a legjobb film díját nyerte el az Ophiron, Izrael első számú filmes seregszemléjén. 



Tel Avivban minden megtörténhet című dramedyt nevezhetnén a népszerű Fauda sorozat spinofjának is. A filmben, egy fiatal és tapasztalatlan palesztin férfi, Szalam egy izraeli katonával való véletlen találkozás után nem várt esélyt kap: az ország egyik legnépszerűbb szappanoperájának írójaként szerződteti egy neves tévécsatorna. Alkotói pályája egyre magasabbra ível, egy idő után azonban összetűzésbe kerül a sorozat finanszírozóival a történet befejezése miatt. Szalam alkotói és emberi válságba kerül… A film a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be, ahonnan két díjjal tért haza, majd számos további nemzetközi díjat nyert

A budapesti helyszínek mellett az érdeklődők Győrben is megtekinthetik fesztivál több filmjét.



A 8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjára a jegyek november 14-től megvásárolhatók a www.zsifi.org oldalon, illetve a Művész és a Puskin mozik weboldalán és a mozikban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése