2019. november 29., péntek

„Menekült voltam” – egy személyes történet a zsidók arab országokból és Iránból történt kiüzetésének emléknapja kapcsán



1948. november 29-én, amig a nyugati világ Izrael létrejöttét ünnepelte, az ezt lehetővé tevő ENSZ határozat megszavazása után, addig, mindezzel egyidőben több százezer zsidó kényszerült elhagyni az otthonát a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Kezdetét vette ezzel egy szörnyű időszak, ami a közel 2000 éves arab-zsidó együttélés végét jelentette ezekben az országokban.


Iraki zsidó kimenekítése Izraelbe

A mostani hétvégén (november 30.) van a zsidók muszlim országokból történt kiüzetésének emléknapja. Ezen a napon arról a mintegy 850 000 menekült történetéről emlékezünk meg, akiknek 1941- 1979-között, az őket ért súlyos jogfosztások és atrocitások hatására el kellett hagyniuk az országot, ahol hosszú generációk óta éltek. Legtöbben – körülbelül 600 000-en, az akkor épülő Izraelben találtak új otthonra és bár sokáig nehéz körülmények között kellett élniük, lelkesen vették részt az ország építésében. A tömeges bevándorlás utáni integráció, nem volt minden feszültségtől mentes. Utórezgései mind a mai napig érzékelhetők az askenáz és szefárdi kultúra világnézeti, kulturális egymásnak feszülésében.

Baghdad a II. világháború előtt

A Persona Grata, izraeli politikai podcast kapcsolódórészében, Linda Menuhin beszéli el, hogyan és miért kellett 1969-ben elmenekülniük Bagdadból. Linda ma Izraelben él, és úttörő szerepet játszik Izrael arab nyelvű diplomáciai törekvéseinek képviseletében a közösségi médiában, hidat építve ezzel a világ arabul beszélő lakossága és Izrael között.

Iraki zsidó nő a gyermekével, Bagdadban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése