2019. április 30., kedd

Besa - az adott szó kötelez


Izrael Állam Nagykövetsége, az Albán Köztársaság Nagykövetsége és az ELTE Asszirológiai és Hebraisztikai Tanszék közös szervezésében és részvételével közös filmvetítésre került sor április 30-án délelőtt az ELTE BTK F épületében. A holokauszt izraeli emléknapja alkalmából a Besa: The Promise című dokumentumfilm került bemutatásra, melyet panelbeszélgetés követett Arian Spasse, albán nagykövet és Fares Saeb, izraeli nagykövet-helyettes részvételével.

.

A film az albán, muszlim lakosság és a korabeli állam erős erkölcsi tartásának állít emléket, személyes történeteken keresztül. Besa, az albán kifejezés az „adott szóra”, amit Albániában mind a mai napig a lehető legkomolyabban vesznek. Besa nem csak ígéret, hanem egyfajta erkölcsi kód is, ami arra kötelez, hogy a rászorulókat megvédjük és vendégül lássuk. Ehhez az erős erkölcsi szabályhoz való ragaszkodás tette lehetővé, hogy a második világháború során, Albániában nem voltak zsidótörvények és még a legnagyobb német nyomás ellenére sem szolgáltatták ki a helyi zsidó lakosságot a náci megszállóknak. Az albán lakosság is vállalta a nácikkal való szembenézést és így, mintegy 3000-3200 zsidót sikerült megmenteni a háború alatt. A film egyik fő szála, két család történetét mutatja be a háborútól, a mai napig, ahol az albán család és az Izraelben élő, Bulgáriából menekült család leszármazottai 66 év után újra találkoznak.


A vetítést követő panelbeszélgetésen szó esett többek között Albánia és Izrael mai viszonyáról is. Arian Spasse nagykövet úr elmondta, hogy az Izraeli-Albán diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele után, a kilencvenes években, az a néhány család is, akik nem mentek el háború után Izraelbe, azok is elhagyták az országot, így a jelenlegi zsidó lakosság nem számottevő. Vannak viszont izraeli befektetők és IT cégek, akik szívesen dolgoznak Albániában. Olyannyira, hogy már közvetlen repülőjárat is van Tirana és Tel-Aviv között. A jó diplomáciai kapcsolatok tényét a két ország között Fares Saeb, izraeli nagykövet-helyettes is megerősítette.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése