2019. április 16., kedd

Debrecenben izraeli jazzel ünneplik a függetlenség napját

Izrael Állam függetlenségének ünnepét szerte a világon megünneplik a helyi zsidó közösségek. 1948. május 14-én, ezen a napon jelentette be Ben Gurion Tel Avivban, a független Izrael Állam létrejöttét és olvasta fel a függetlenségi nyilatkozatot.


Magyarországon is minden évben megünnepli a helyi közösség ezt a jelentős napot. Budapesten már évek óta a Szent István park ad helyszínt a sok kisebb és nagyobb hazai zsidó szervezet közös családi ünnepének. Vidéken, idén Debrecenben lesz függetlenség napi rendezvény az Izraeli Nagykövetség, a debreceni, tiszteletbeli konzul illetve a helyi közösség szervezésében. 

Shalosh Trio

Az eseményre május 15-én kerül sor 19:30-tól, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dísztermében. Az est vendége az izraeli Shalosh Trió. A zenekar épp lemezbemutató turnén járja Európát. A trió zenéjében erős groove-ok, jazz és rock formák kapcsolódnak egymáshoz lírai átvezetésekkel, gyakran orientális zenei motívumokkal fűszerezve. Egymástól időben és stílusban is igencsak különböző zenék - köztük a Nirvana, Brahms vagy a The Bad Plus - előtt hajtanak főt, a bensőséges kamarazenei hangzástól egészen a himnikus emelkedettségig jutva el. A beskatulyázás híveinek bosszúságára egyik műfaj alá sem sorolhatjuk be a SHALOSH-t. Ők maguk egyszerűen így fogalmazzák meg stílusukat: akusztikus progresszív zene.



Aki esetleg lemarad a debreceni koncertről, azok még elcsíphetik őket május 16-án este Budapesten, az Opus Jazz Club koncertjén. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése